Кабмін надав вугільних ТЕС пріоритет на ринку електроенергії / фото УНІАН

Уряд рекомендував оператору Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії "Укренерго" забезпечити теплоелектростанціям (ТЕС) на вугіллі пріоритетну диспетчеризацію виробленої ними електроенергії до листопада 2020 року.

Про це йдеться в розпорядженні Кабміну від 17 червня, опублікованому на урядовому порталі.

"Міністерству енергетики, з урахуванням вимог частини 5 ст. 44 Закону "Про ринок електроенергії", затвердити перелік генеруючих потужностей ТЕС у розрізі енергоблоків, які використовують вугілля для виробництва електроенергії та щодо яких здійснюватиметься пріоритетна диспетчеризація", - йдеться в розпорядженні.

Відео дня

Читайте такожНазад до минулого століття: Шмигаль заявивши, що українська енергетика має працювати на вугіллі

Крім того, "Укренерго" рекомендують "забезпечити пріоритетну диспетчеризацію встановлених генеруючих потужностей теплових електростанцій енергогенеруючих компаній, які не використовують природний газ як основний та резервний вид палива для виробництва електричної енергії".

Виняток становить газ, який використовується для технологічних потреб для підтримки стійкого горіння та виконання операцій з пуску/зупинки основного обладнання.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр енергетики Ольга Буславець заявила, що основним паливом для виробництва електроенергії в Україні має бути українське вугілля.

За її словами, ситуація зі штучним зниженням попиту на вітчизняне вугілля є неприпустимою з урахуванням того, що це призводить до припинення роботи шахт, вимушеного простою, затримки виплати зарплати шахтарям і загалом зростання соціально-економічної напруженості в регіонах.

Читайте такожКабмін встановив пріоритетність використання вугілля на ТЕС

Довідка УНІАН. Оновлений баланс енергосистеми України, затверджений Міністерством енергетики та захисту довкілля, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків "Енергоатому" і роботу на зниженій потужності ще 5 енергоблоків.

Енергобаланс був переглянутий у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії. Понад 20% ринку ВДЕ належить енергохолдітнгу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. Водночас, на теплових електростанціях, більшість із яких також входить до енергохолдингу ДТЕК, передбачається несуттєве зниження частки генерації.

При цьому теплова енергія дорожче атомної, що позначається на тарифах на електроенергію.