Йдуть обшуки в приміщеннях компанії / Ілюстрація REUTERS

Державна фіскальна служба України проводить ряд обшуків у приміщеннях компанії НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє прес-служба ДФС у Facebook.

Читайте такожПісля звільнення Коболєва в "Нафтогазі" тривають кадрові перестановки

Відео дня

Зазначається, що ДФС продовжує досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого ухилення посадових осіб НАК "Нафтогаз України" від сплати ПДВ на суму 2,7 млрд грн.

За інформацією прес-служби, починаючи з жовтня 2015 року по теперішній час, посадові особи "Нафтогазу" не завершили процедуру митного оформлення газу, придбаного у ВАТ "Газпром" (Російська Федерація), в результаті чого до державного бюджету не надійшло 2,7 млрд грн ПДВ.

Фіскальна служба повідомляє, що підприємства-виробники теплової енергії фактично споживають газ, що знаходиться в газотранспортній системі України, однак НАК "Нафтогаз України" не оформляє документи щодо поставок газу і не підписує відповідних актів прийому-передачі, мотивуючи це тим, що газ практично не поставляється, а надається послуга балансування газу в ГТС, в результаті чого операції з поставки газу документально не оформляються.

Разом з тим за період розслідування співробітники Державної фіскальної служби зібрали достатньо доказів, які можуть говорити про факт ухилення від сплати податків. Отримано докази, що посадові особи НАК "Нафтогаз України" не подавали в Енергетичну митницю повний пакет документів, на підставі якого Митний орган України міг би провести митне очищення природного газу.

"В ході досудового розслідування буде дано правову оцінку діям як посадових осіб НАК "Нафтогаз України" так і Енергетичної митниці. Остаточна сума завданих державі збитків буде встановлена ​​в ході судово-економічної експертизи", - сказано в повідомленні.

Директор прес-служби "Нафтогазу" Максим Белявський повідомив журналістам, що компанія уточнює деталі обшуків.

"Співпрацюємо зі слідчими органами. Зараз уточнюємо деталі", - сказав він.

Штрафні санкції: що необхідно знати

В березні 2019 року Шостий апеляційний суд підтвердив рішення Подільського районного суду Києва про скасування штрафних санкцій для на той момент голови правління "Нафтогаз України" Андрія Коболєва за порушення митних правил на суму понад 7 млрд грн.

27 липня 2018 року Подільський районний суд Києва визнав протиправним і скасував рішення Енергетичної митниці Державної фіскальної служби, згідно з яким глава правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв був оштрафований на 7 млрд грн.

У лютому 2018 року Коболєв заявив про те, що Державна фіскальна служба виписала йому два персональних штрафи на суму 7 і 1,3 млрд грн, які він мав сплатити не пізніше п'ятнадцяти днів.

Згідно з постановою Енергетичної митниці України, підставою для притягнення до адміністративної відповідальності Коболєва є незабезпечення можливості подачі додаткової митної декларації, а також незабезпечення сплати податку на додану вартість при покупці російського газу у 2015 році.

Фіскали своєю постановою зобов'язали главу правління "Нафтогазу" сплатити штраф у розмірі 300% від суми несплаченого митного внеску - 1,362 млрд грн.

Своєю чергою, нацкомпаній пояснила, що документи не були надані з об'єктивних причин через те, що газовий контрагент НАКу російський "Газпром" не підписав необхідні документи, оскільки між ними існує спір щодо обсягу поставленого блакитного палива.

Кадрові перестановки в "Нафтогазі"

  • 28 квітня Кабінет міністрів припинив повноваження членів наглядової ради Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", а також голови правління Андрія Коболєва, і призначив замість нього на цю посаду Юрія Вітренка.
  • Підставою для прийняття цього рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року "Нафтогаз" отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання Загальних зборів акціонерів робота наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнана незадовільною.
  • 30 квітня члени наглядової ради НАК зібралися на позачергове засідання. Всі члени ради "Нафтогазу", які були присутні на позачерговому засіданні, подали письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень.
  • 5 травня члени правління "Нафтогазу України" закликали уряд врегулювати ситуацію з наглядовою радою компанії, яка подала у відставку.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що ротація в керівництві "Нафтогазу" відбулася відповідно до закону.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що членам наглядової ради НАК "Нафтогаз України" надійшла пропозиція від уряду залишитися на рік. За цей час буде проведено прозорий і публічний відбір кандидатів до наглядової ради, а вже після цього - конкурс на нового голову компанії.
  • 12 травня 2021 року "Велика сімка" висловилася з приводу ситуації з "Нафтогазом".
  • 19 травня 2021 року Кабмін продовжив повноваження наглядової ради "Нафтогазу" ще на рік.
  • 20 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський назвав причину звільнення Коболєва.
  • 21 травня 2021 року з компанії пішов топ-менеджер Віллем Коппульс.
  • 26 травня 2021 року стало відомо про те, що радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Лана Зеркаль написала заяву про звільнення із займаної посади.
  • 31 Травня 2021 року радницею голови правління "Нафтогазу" з міжнародних питань стала Світлана Заліщук.