Відповідну постанову №1049 уряд прийняв на позачерговому засіданні / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Кабінет міністрів надав державній компанії "Укренерго" - оператору об'єднаної енергосистеми країни - державні гарантії для забезпечення виконання боргових зобов'язань за "зеленим" тарифом на суму 22,8 млрд гривень.

Відповідну постанову №1049 уряд ухвалив на позачерговому засіданні 11 жовтня.

Читайте такожУкраїна технічно готова об'єднати свою енергосистему з європейською - Міненерго

Відео дня

Таким чином "Укренерго" залучає кредит шляхом випуску та розміщення облігацій на міжнародних фондових ринках з метою підтримки його ліквідності та стійкості роботи.

"Міністерству енергетики разом з приватним акціонерним товариством "Національна енергетична компанія "Укренерго" та державним підприємством "Гарантований покупець" забезпечити спрямування коштів за запозиченнями на погашення заборгованості, яка виникла за договорами про купівлю-продаж електричної енергії за "зеленим" тарифом, укладених державним підприємством "Гарантований покупець" з виробниками електричної енергії, яким встановлено "зелений" тариф", - йдеться в розпорядженні.

"Укренерго" та кредитні договори:

На початку січня 2021 року "Укренерго" підписало три кредитні договори з державними банками на 10,25 млрд грн для погашення заборгованості перед держпідприємством "гарантований покупець", яке розраховується з виробниками електроенергії за "зеленим" тарифом.

Згідно з даними "гарантованого покупця" на 1 жовтня заборгованість "Укренерго" перед компанією за 2021 рік склала 13,1 млрд грн. Заборгованість за 2020 рік - 11,6 млрд грн.