Вже може, але обмежено і на періоди не більше кварталу. У 2021 році постачальники енергоресурсів, у тому числі і "ЙЕ Енергія", почали пропонувати бізнесу електроенергію за фіксованою ціною. Тільки, на жаль, не завдяки тому, що відбувається на ринку, а швидше всупереч.

Регулятор ринку – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) – наприкінці літа минулого року розіслала постачальникам категоричні листи, у яких наполягала, щоб у комерційних пропозиціях зазначалася ціна у грошовому вираженні, а не у формульному. Хоча саме за формулою у контракті працювала більшість постачальників.

Формула не сприяє розвитку конкуренції між постачальниками і не дає споживачам повною мірою скористатися правом змінити постачальника – такі аргументи регулятора. Який, зауважу, ігнорує зі свого боку аргументи учасників ринку щодо штучного ускладнення процедури зміни постачальника і категорично не хоче спрощувати цей порядок.

Відео дня

Що ж НКРЕКП зі свого боку робить, щоб ринок розвивався до рівня, що дозволяє постачальникам виконати цю вимогу? Регулятор спостерігає за тим, як найбільші продавці електроенергії порушують зобов'язання своїх контрактів із постачальниками. Так, наприклад, у жовтні 2021 року найбільший продавець НАЕК "Енергоатом" в односторонньому порядку обмежив обсяги за контрактами із низкою постачальників. У листопаді ще один великий продавець – "Центренерго" – поставив постачальників перед фактом підвищення ціни за укладеними раніше договорами.

Після цих інцидентів постачальники неодноразово зверталися до регулятора з проханнями вжити хоч якихось заходів у межах своїх компетенцій.

Щоб дати клієнту стабільну ціну на тривалий період – від півроку і довше, постачальник має бути впевненим, що закупить відповідний ресурс на оптовому ринку і ціна закупленого ресурсу не змінюватиметься. Однак на сьогодні ми не маємо зрозумілого прогнозованого графіка продажів генерацією ресурсу на ринку двосторонніх договорів. До того ж, бачимо, що виконання обов'язків за контрактами між продавцями та покупцями оптового ресурсу ніхто не дотримується і ніхто не контролює.

Тобто постачальник не може бути до кінця впевненим ні в обсягах, ні в термінах закупівлі, ні в ціні. При цьому, і у можливості збалансувати ефективно свої портфелі постачальники протягом вересня-жовтня 2021 року були обмежені – саме рішенням НКРЕКП.

За порушення встановленого обмеження в 10% обсягу продажу на ринку на добу наперед від законтрактованого обсягу на ринку двосторонніх договорів 13-и компаніям-трейдерам регулятор призначив максимальний штраф у 1,7 млн грн. Такий розмір штрафу є невідповідним масштабам порушення (в рази перевищує суму, що "вийшла" за ліміт), а процедура винесення рішень була як мінімум непрозорою і такою, що не відповідає регламенту регулятора.

Якщо вибудовувати зрозумілі і прозорі правила гри на ринку адекватно із самого початку ланцюжка продажу електроенергії, то фіксована ціна на цей ресурс для бізнесу в Україні можлива вже найближчим часом. Але для цього на заміну безсистемним каральним заходам необхідно:

  • запровадити ефективні механізми контролю над виконанням умов укладених двосторонніх договорів;
  • запровадити стандартизовану типову форму договору між продавцем та покупцем енергоресурсів на біржі за двосторонніми договорами;
  • ввести кодування купленої потужності за договорами купівлі-продажу електроенергії, що допоможе відстежувати її походження від генерації до кінцевого споживача.

Саме такий, грамотно організований ринок, і дасть можливість українському бізнесу планувати свої витрати на купівлю електроенергії на півроку чи рік наперед. А чим менше стресу у бізнесу – тим менше стресу у пересічних українців.

Василь Гончарук, заступник голови правління з питань електроенергії Асоціації постачальників енергоресурсів