Відповідну заяву зробила Асоціація "Укртеплокомуненерго" / Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" не виконує доручення президента Володимира Зеленського про постачання газу для тепловиків.

Відповідну заяву зробила Асоціація "Укртеплокомуненерго", яка звернулася в Офіс президента з відповідною скаргою.

Читайте такожКабмін призначив свого представника до наглядової ради "Нафтогазу"

Відео дня

"Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання "Укртеплокомуненерго" підготувала і направила звернення заступнику керівника Офісу президента України, Мінрегіону та Асоціації міст України з приводу невиконання НАК "Нафтогаз України" доручень президента, напрацьованих на нараді 21 травня 2021 року. Зокрема, про невідповідність дорученню умов договору про постачання природного газу", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що умови договору на постачання природного газу для виробництва теплової енергії від "Нафтогаз Трейдинг" повністю суперечать дорученню президента. Зокрема, договором передбачена ціна газу на виробництво теплової енергії на рівні 7583,89 грн з ПДВ і транспортуванням замість 7400 грн - як передбачено дорученням.

При цьому передбачена передоплата вартості спожитого газу і, відповідно, штрафні санкції за порушення термінів її проведення. Також договором передбачено безспірне списання банком коштів з рахунків підприємств без їх згоди у разі виникнення заборгованості за спожитий природний газ, для чого ТКЕ має укласти відповідний договір з банком.

"Договірні вимоги "Нафтогаз Трейдинг" призведуть до дестабілізації роботи підприємств ТКЕ щодо забезпечення споживачів тепловою енергією. Ці вимоги носять дискримінаційний і протиправний характер, що в результаті знову призведе до виникнення значної заборгованості за спожитий природний газ і значних сум штрафних санкцій, джерел покриття яких немає", - сказано у зверненні.

В асоціації вважають за необхідне внести зміни до договору з "Нафтогаз Трейдинг", щоб також враховувати інтереси тепловиків.

"Нафтогаз" і проблемні питання

  • З 1 травня цього року припинили дію спеціальні обов'язки (ПСО) з продажу газу виробникам теплової енергії, які були покладені на НАК "Нафтогаз України". Скасування ПСО стурбувало як керівників міст, так і представників теплокомуненерго (ТКЕ).
  • Заступник керівника офісу президента підкреслив, що в нових умовах влада надасть підтримку містам, і запевнив у виконанні всіх домовленостей, які були зафіксовані в Меморандумі про взаєморозуміння із зазначених питань, який в лютому 2021 року підписали представники уряду, НАК "Нафтогаз", НКРЕКП і мери українських міст.
  • 21 травня 2021 року заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко провів нараду щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води громадянам.
  • 26 травня 2021 року Кабінет Міністрів доручив міністерствам і НАК "Нафтогаз України" забезпечити укладення договорів про постачання газу з підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) та розв'язати питання з накопиченою заборгованістю ТКЕ.