Чи буде зимою тепло в оселях українців: у профільній асоціації дали прогноз / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Вітчизняні підприємства теплогенерації цього опалювального сезону спрацюють не гірше, ніж минулої зими. Таку впевненість в інтерв’ю УНІАН висловив президент міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук.

"Гірше, ніж минулого року, ми не спрацюємо. Я не прогнозую, що Росія в декілька разів збільшить свої атаки. Думаю, що навпаки – їх буде менше. Та й ми сильнішими стали", - зазначив він.

В той же час експерт визнав, що багато в чому проходження зими буде залежати від атак росіян на об’єкти української енергосистеми, в тому числі – на котельні підприємств галузі теплокомуненерго. Втім, тепловики готуються до різних варіантів розвитку подій і будуть оперативно реагувати на можливі обстріли, щоб забезпечити своїх споживачів теплом.

Відео дня

"Тут щось прогнозувати складно. Ми підготуємося не гірше, ніж минулого сезону, але багато залежить від фашистської Московії. Якщо будуть бомбити, то будемо виходити з тої ситуації, яку матимемо, щоб забезпечити наших споживачів належним рівнем опалення", - сказав він.

Російські атаки на енергосистему України

У жовтні 2022 року російські окупанти почали методично бомбити об'єкти критичної інфраструктури України. З того часу по березень 2023 року Україна втратила 44% атомної генерації і три чверті потужностей ТЕС. Всього в об'єкти енергетичної інфраструктури влучили 255 ворожих ракет і дронів. 

На початку серпня 2023 року голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтин Ущаповський зазначив, що в результаті російської агресії українські ТЕС і ТЕЦ отримали пошкодження обладнання на 29,9 млрд грн, але аварійно-відновлювальні роботи виконали лише на 482 млн грн, тобто, менше 2%. 

Вас також можуть зацікавити новини: