В кінці травня звершується постанова Кабінету міністрів про продовження дії чинних пільгових тарифів на електрику для населення. Найближчими днями, скоріше за все, уряд оголосить про встановлення нових розцінок на світло попри війну і зменшення реальних доходів багатьох українців.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), офіційно запропонувала з 1 червня встановити побутовим споживачам єдиний тариф на електроенергію на рівні 2,88 гривні за кіловат-годину.

Це означає, що більше не буде розділення вартості в залежності від обсягів споживання, як це діє зараз. Для тих, хто наразі споживає менше 250 кіловатів на місяць (таких за даними Міненерго переважна більшість) ціна може збільшитись вдвічі – з 1,44 гривні до 2,88 гривні за кожен кіловат. Для решти побутових споживачів ціна може зрости з 1,68 до запропонованих 2,88 гривні.

Відео дня

"Передвісником неминучого підвищення цін на світло стало рішення регулятора від 23 травня про збільшення тарифів на розподіл електричної енергії для більшості обленерго"

Передвісником неминучого підвищення цін на світло стало рішення регулятора від 23 травня про збільшення тарифів на розподіл електричної енергії для більшості обленерго. Адже вартість транспортування електрики до осель громадян – це основа для тарифу.

В залежності від класу напруги тарифи для обленерго з червня будуть збільшенні від семи до тридцяти чотирьох відсотків. З липня розцінки будуть ще більші в середньому на 23 відсотки.

До речі, ринкова ціна електричної енергії наразі в декілька разів вища пільгової для населення і складає – десь 6 гривень за кіловат-годину. Саме такі ціни сплачують українські промислові підприємства і бізнес. На відміну від населення, для якого вартість електрики не переглядалась із 2017 року.

"Ринкова ціна електричної енергії наразі в декілька разів вища пільгової для населення і складає – десь 6 гривень за кіловат-годину"

Запровадження цінових змін для побутових споживачів дасть змогу поліпшити фінансове становище державних компаній "Енергоатом" і "Укргідроенерго", на яких покладені спецобов’язки із продажу пільгових кіловат.

Регулятор допускає, що таке підвищення може бути тільки першим етапом виведення вітчизняного енергетичного ринку із кризи. Як стверджують чиновники і представники енергетичних компанії, збільшення платіжок за світло для громадян є чи не єдиним шляхом підготовки нашої енергосистеми до наступного опалювального сезону.

Українці гарно пам’ятають, як в осінньо-зимовий період рашисти масованими залпами ракет намагалися знищили генеруючі станції та електромережі. Пошкодження енергетичної системи, які оцінюються у десятки мільярдів доларів, потрібно максимально "підлікувати" за літні місяці.

"Пошкодження енергетичної системи, які оцінюються у десятки мільярдів доларів, потрібно максимально "підлікувати" за літні місяці"

Для підготовки до наступного опалювального сезону необхідно 3,4 мільярда доларів. На сьогодні Україна вже отримала 150 мільйонів євро від ЄС для фонду підтримки енергетики і двісті мільйонів гранту від Світового банку. А Міністерство енергетики майже щодня звітує про отримані вантажі допомоги від міжнародних партнерів. Але цих ресурсів недостатньо. Енергетичній галузі потрібні більші кошти і бажано дуже швидко.

Якщо уряд прислухайтесь до пропозиції регулятора, то вже у липні наші громадяни отримають оновлені рахунки. Сім’я, яка проживає, наприклад, у невеличкій квартирі у новобудові, в якій все працює від електрики, сплачуватиме замість приблизно 550 гривень десь одну тисячу гривень.

Жителі "хрущовок" із газовими плитами і меншим споживанням та не частим використання кондиціонера чи бойлера замість трьохсот гривень платитимуть вдвічі більше – шістсот гривень.

"Для збіднілих українців, доходи яких ну зовсім не встигають за зростанням цін на товари та послуги, це стане суттєвим навантаженням на сімейний бюджет"

Для збіднілих українців, доходи яких ну зовсім не встигають за зростанням цін на товари та послуги, це стане суттєвим навантаженням на сімейний бюджет. Особливо це відчуватиметься із приходом холодів.

Уряд неодмінно має збільшити бюджет на фінансування субсидій для малозабезпечених громадян і бути готовим, що кількість "прохачів" пільг неодмінно збільшиться.

Українці мають вже зараз почати ретельно готуватися до настання холодів не менше ніж наші енергетики. Літній період найкращий час, щоб зайнятися енергомодернізацією свого житла та привчатись економити енергоресурси. Наприклад, не включати енергоємні прилади у години вечірнього піку — з 19 до 22 години, а запускати "прожерливу" побутову техніку лише після 23 години.

Ганна Бредіхіна