Президент подякував Польщі за рішучу позицію щодо "Північного потоку-2" / REUTERS

Президент Володимир Зеленський висловив подяку Польщі за рішучу позицію щодо будівництва російського проекту газопроводу "Північний потік-2" і монополії "Газпрому" на європейському ринку.

Читайте такожПольща оштрафувала "Газпром" на 6 мільярдів євро через "Північний потік-2"

Як передає кореспондент УНІАН, про це він передає на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції в Києві.

Відео дня

"Скоординованими повинні залишатися наші дії та в питаннях енергетичної безпеки, як важливого елементу безпеки Європи. Дякую за рішучу позицію Польщі щодо проекту "Північний потік-2" і монополії "Газпрому" на європейському ринку", - заявив Зеленський.

Співпраця в енергетичній сфері

Також у спільній заяві Зеленського і Дуди, опублікованій після спільної прес-конференції, зазначено, що Україна і Польща підкреслюють необхідність подальшої співпраці в енергетичній сфері для зміцнення енергетичної безпеки в регіоні та Європі загалом.

"Бачимо важливість підвищення надійності та диверсифікації поставок енергоносіїв, а також забезпечення прозорості енергетичного сектора", - йдеться в документі.

Крім того, лідери України та Польщі наголошують на необхідності співпраці з метою посилення ролі нашого регіону як важливого транспортно-транзитного, інфраструктурного та інноваційно-інвестиційного центру для європейського континенту.

Що цьому передувало

  • 16 липня в США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проекті з будівництва газопроводу"Північний потік-2".
  • Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує ввести санкції проти компаній-інвесторів "Північного потоку-2".
  • Проектом передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
  • Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року разом з уже наявним "Північним потоком-1".
  • Але через санкції, які наприкінці 2019 року схвалив Конгрес США, компанії, що займаються будівництвом газопроводу "Північний потік-2", не змогли його добудувати.
  • Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії-французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.