НАЗК провело моніторинг дотримання вимог закону колишнім заступником міністра енергетики України Юрієм Вітренком / Ілюстрація REUTERS

Розпорядження уряду про призначення Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" як і контракт з ним, мають бути скасовані як незаконні.

Про це повідомляє прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції, посилаючись на інформацію голови НАЗК Олександра Новікова.

Читайте такожФіскальна служба проводитиме обшуки в "Нафтогазі"

Відео дня

Зазначається, що п.1 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про запобігання корупції" передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна брати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє незалежно від того, скільки людина працювала на посаді до звільнення.

Таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією (ч.2 ст. 26 Закону України "Про запобігання корупції").

НАЗК провело моніторинг дотримання цих вимог закону колишнім заступником міністра енергетики України Юрієм Вітренком, який зараз обіймає посаду голови правління НАК "Нафтогаз України".

"За результатами моніторингу встановлено порушення згаданої норми закону. Адже під час виконання повноважень заступника міністра (в.о. міністра енергетики) в період з 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року Юрій Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК "Нафтогаз України", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, рішення від 12 січня, що передбачає передачу у сферу управління Міністерства енергетики України пакета акцій, що належать НАК "Нафтогаз України". Крім того, відзначають в НАЗК, 4 березня було направлено лист в Мінекономіки, яким були надані пропозиції до проекту рішення уряду щодо визначення основних напрямків діяльності "Нафтогазу" з метою розвитку ринку природного газу.

А також, 27 квітня Вітренко розглянув проект розпорядження Кабміну №370-р, в якому була дана оцінка роботі наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році. За результатами розгляду він запропонував визнати роботу правління і наглядової ради НАК "Нафтогаз України" незадовільною.

"Зазначені пропозиції враховані в розпорядженні №370-р - робота наглядової ради та правління товариства у 2020 році була визнана незадовільною, припинені достроково повноваження незалежних членів наглядової ради. Тим же розпорядженням Юрій Вітренко призначений головою правління НАК "Нафтогаз України". Разом з тим, закон визначає, що заборона на заняття такої посади для цієї особи припиняється лише 28 квітня 2022 року", - сказано в повідомленні.

З огляду на вищевикладене, голова НАЗК Олександр Новіков вніс уряду припис про усунення таких порушень. Зокрема, НАЗК вимагає скасувати незаконні пункти розпорядження уряду №370-р, згідно з якими Юрій Вітренко обраний і призначений головою правління НАК "Нафтогаз України", і з ним підписаний контракт. А також вирішити питання про припинення терміну дії контракту з головою правління НАК "Нафтогаз України" як незаконного.

"Мета НАЗК - забезпечити доброчесність у всіх владних структурах. Галузь енергетики - одна з ключових для розвитку України, і вона не повинна залишатися поза виконання Закону України "Про запобігання корупції", - цитує прес-служба Новикова.

Кадрові перестановки в "Нафтогазі"

  • 28 квітня Кабінет міністрів припинив повноваження членів наглядової ради Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", а також голови правління Андрія Коболєва, і призначив замість нього на цю посаду Юрія Вітренка.
  • Підставою для прийняття цього рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року "Нафтогаз" отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання Загальних зборів акціонерів робота наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнана незадовільною.
  • 30 квітня члени наглядової ради НАК зібралися на позачергове засідання. Всі члени ради "Нафтогазу", які були присутні на позачерговому засіданні, подали письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень.
  • 5 травня члени правління "Нафтогазу України" закликали уряд врегулювати ситуацію з наглядовою радою компанії, яка подала у відставку.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що ротація в керівництві "Нафтогазу" відбулася згідно із законом.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що членам наглядової ради НАК "Нафтогаз України" надійшла пропозиція від уряду залишитися на рік. За цей час буде проведено прозорий і публічний відбір кандидатів до наглядової ради, а вже після цього - конкурс на нового голову компанії.
  • 12 травня 2021 року "Велика сімка" висловилася з приводу ситуації з "Нафтогазом".
  • 19 травня 2021 року Кабмін продовжив повноваження наглядової ради "Нафтогазу" ще на рік.
  • 20 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський назвав причину звільнення Коболєва.
  • 21 травня 2021 року з компанії пішов топ-менеджер Віллем Коппульс.
  • 26 травня 2021 року стало відомо про те, що радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Лана Зеркаль написала заява про звільнення із займаної посади.
  • 31 Травня 2021 року радницею голови правління "Нафтогазу" з міжнародних питань стала Світлана Заліщук.