Влада хоче врегулювати експорт українського біометану / фото ua.depositphotos.com

Наразі тема експорту біометану є нагальною для України, оскільки попри потенціал розвитку цієї галузі, досі відсутні законодавчі механізми та сприятливі умови для виробництва та експорту біометану. Про це йшлося на круглому столі "Українського клубу аграрного бізнесу".

Сьогодні в ЄС виробляється близько 3,5 млрд кубометрів біометану на рік, а в планах до 2030 року збільшити  щорічне споживання до 35 млрд кубометрів.  Тому ЄС готовий вже зараз закуповувати цей ресурс у нас.

Представники "МХП Еко Енерджі", VITAGRO, "Вердант" та інших агрокомпаній наголошують, що виробництво і продаж біометану українським клієнтам не рентабельне і збиткове, оскільки при собівартості у 32 800 грн/тис. м3 на внутрішньому ринку біометан конкурує з природним газом, вартість якого 15 000 грн/тис м3. Рішення – експорт біометану.

Відео дня

Єдине питання - не врегульована процедура експорту біометану, що повністю блокує галузь і основною перепоною для розвитку зазначеного сектору є зволікання із прийняттям законопроєкту №9456 про внесення змін до Митного кодексу України.

Нардеп Юрій Камельчук, який є ініціатором документа додає, що переконаний, що найближчим часом зазначений законопроєкт буде проголосовано в Раді, адже парламентарі розуміють потребу бізнесу та готові до реформ й прийняття законопроєкту, який може розблокувати експорт біометану. Цю готовність підтвердив й Голова підкомітету з питань митної справи Комітету ВРУ з питань фінансів Олександр Сова.

Зі свого боку, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня  резюмував, що Уряд також готовий сприяти бізнесу та дослуховуватися, щоб спільно напрацювати дієві рішення. Адже це сектор, який запустить економіку та підтримає інші сектори, це довгострокові перспективи для України.

Довідково. За даними асоціації  УКАБ, в Україні зараз є 77 біогазових установок потужністю до 260 млн куб. м палива на рік, які можна переробити на майже 150 млн куб. м біометану. Таким чином наша держава може зайняти 10-20% біометанового ринку ЄС.

Примітка. Біометан – це вуглецево-нейтральний аналог природного газу, який утворюється шляхом збагачення біогазу (газу з біомаси, наприклад, сільськогосподарських відходів).