Три країни "повертають" на ринок російську нафту / фото ua.depositphotos.com

Країни, які допомогли Москві зберегти експорт сирої нафти після її вторгнення в Україну, "повертають" російську нафту на ринок. Одну з головних ролей в цьому процесі грає Туреччина.

Про це пише Bloomberg.

Помітне збільшення обсягу нафти на танкерах, яким ще належить позначити кінцевий пункт призначення, ускладнює завдання контролю за експортом з Росії, але більшість цих суден виявляються в Індії та Китаї. За останні тижні фіксується стійке зростання сукупного потоку російської нафти до Туреччини, Китаю та Індії.

Відео дня

Поставки в ці країни досягли піку в 2,2 мільйона барелів на день в червні. Місяць тому ця цифра знизилася приблизно на 350 тисяч барелів на день. Проте, поставки в Туреччину зросли до найвищого рівня за рік. Крім того, танкери з вантажем в більш ніж 40 тисяч барелів не вказали свій пункт призначення.

При цьому казахстанську нафту змішують з російською для створення єдиного експортного сорту. Після вторгнення Росії в Україну Казахстан провів ребрендинг своїх вантажів, щоб відрізняти їх від вантажів, що відправляються російськими компаніями. Транзитна нафта спеціально звільнена від санкцій ЄС щодо російських морських перевезень, які повинні вступити в силу в грудні.

Морський експорт сирої нафти з Росії в європейські країни виріс вперше з початку вересня, збільшившись до 714 тисяч барелів на день місяць, що компенсувало попередні втрати. Всі поставки прямували в сховища в Роттердамі.

Експорт до країн Середземномор'я також раніше підскочив. При цьому зросли поставки в Болгарію та Румунію й перевищили 200 тисяч барелів. А ось відвантаження азіатським покупцям в Росії скоротилися. Поставки в Азію, в середньому становили 1,83 мільйона барелів місяць тому.

Всі танкери, що перевозять сиру нафту в невизначені пункти призначення в Азії, направляються в бік Порт-Саїда або Суецького каналу, а остаточні точки розвантаження навряд чи будуть відомі до тих пір, поки вони не пройдуть в Червоне море. Більшість цих суден прибувають до Індії або Китаю, а деякі судна направляються в інші пункти призначення, як Фуджейра в ОАЕ або Коломбо в Шрі-Ланці.

Надходження до військової скарбниці Кремля від експорту сирої нафти збільшилися на 9 мільйонів доларів до 134 мільйонів. Середній дохід за останній місяць збільшився на 2 мільйони доларів до 145 мільйонів доларів.

Ембарго на російську нафту - що відомо

31 травня президент Євроради Шарль Мішель повідомив, що лідери країн ЄС досягли угоди з забороні на експорт російської нафти.

За словами президента Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, нафтове ембарго скоротить близько 90% імпорту нафти з Росії в країни ЄС до кінця поточного року. Пізніше видання Bloomberg повідомило, що Росія продовжує отримувати більший прибуток від продажу нафти.

При цьому ЄС планує до 2023 року заборонити морський імпорт сирої і очищеної нафти з РФ. США та їхні союзники хочуть обмежити ціни на російську нафту на рівні від 40 до 60 доларів за барель.

3 серпня в ОПЕК+ знайшли спосіб стабілізувати ціни на паливо, а 5 вересня прийняли рішення скоротити поставки нафти. Станом на 14 вересня доходи Росії від експорту нафти впали до мінімуму, а 5 жовтня з'явилася інформація про те, що Росія скоротить обсяги видобутку нафти.

Міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що США можуть обмежити ціну на російську нафту до 60 доларів за барель.

Вас також можуть зацікавити новини: