З приходом опалювального сезону на тлі дефіциту запасів вугілля на теплових електростанціях по країні поповзли страшилки про неминучі віялові відключення електроенергії.

Чиновники намагалися заспокоїти громадян, запевняючи, що нестачі електрики у країні немає. Справді, попри непростий опалювальний сезон, Національна енергетична система поки справляється і покриває весь необхідний країні енергоресурс.

Однак, правду не приховаєш: світло в будинках громадян періодично зникає.

Відео дня

На тлі космічних цін на газ споживачі почали вмикати для підігріву житла електроприлади, що призвело до збільшення навантаження на мережі

Часто це відбувається через те, що кабелі, які розподіляють електроенергію між будинками та підстанціями, не витримують напруги й просто перегорають. Крім того, місцеві обленерго "вирубають" світло в містах, селищах і селах, щоб провести планові ремонти.

Яскравим прикладом є передноворічний кошмар, що прийшов до жителів Київської області. Через перевантаження мереж дванадцять населених пунктів багато годин перебували без електрики. Частина з них понад добу не мали можливості також користуватися водою, каналізацією та обігрівом житла.

Річ у тому, що на тлі космічних цін на газ споживачі почали прикручувати газові котли й вмикати для підігріву житла електроприлади, що призвело до збільшення навантаження на мережі. Враховуючи, що понад 70 відсотків електромереж і трансформаторів в Україні застаріли, вони не можуть витримати такого напруження і починають виходити з ладу. Це і сталося у столичному регіоні 27-28 грудня.

Найстрашніше в цій ситуації: морозний період цієї зими тривав лічені дні й завершився новорічним потеплінням. У перші січневі дні Київ взагалі б'є температурні рекорди по теплу.

Що ж буде відбуватися, коли вдарять лютневі морози? Через день без світла сидіти будемо?

Для того, щоб жити комфортно і зі стабільними поставками енергоресурсів, усі повинні докласти зусиль.

Споживачі повинні усвідомлено ставитися до енергоспоживання і не вмикати кілька енергоємних приладів одночасно

По-перше, споживачі повинні усвідомлено ставитися до енергоспоживання і не вмикати кілька енергоємних приладів одночасно. Зрештою, це дорого - намотуються, і часто без особливої потреби, додаткові кіловат-години.

Українці не зможуть піти від питання енергетичної модернізації свого житла. Основні втрати тепла і, відповідно, електроенергії й газу, відбуваються в щілинах, вікнах і трубах старих будівель. Так навіщо споживати та платити більше?

По-друге, негайної модернізації вимагає застаріла енергетична інфраструктура країни.

У 2021 році споживання електроенергії в нашій країні зросло на сім відсотків, і попит на цей енергоресурс буде рости й далі.

Однак очевидно, що зараз Україна не готова до масштабної електрифікації економіки, про яку у грудні говорив президент Володимир Зеленський.

Можна проектувати та будувати нові електростанції, розвивати новітні технології генерації, але без якісних шляхів транспортування електричної енергії, вона так і не дійде до споживачів. У масштабах нашої великої країни - це питання багатьох десятків мільярдів гривень.

Україна не готова до масштабної електрифікації економіки, про яку в грудні говорив президент Володимир Зеленський

Україна займає одне з останніх місць серед європейських країн за рівнем інвестицій у розрахунку на один кілометр електричних мереж, поступаючись сусіднім країнам - Румунії, Польщі, Литві, Словаччині, Чехії й тим більше лідеру за розміром інвестицій у розвиток електромережі - Франції.

За оцінками експертних організацій, потреба в інвестиціях на модернізацію розподільних електромереж в Україні до 2030 року становить не менше 12,5 мільярда доларів.

Необхідність заміни електричних мереж стане серйозним аргументом для розподільних компаній на користь підняття тарифів. Але і нагляд за їх діяльністю, включаючи відому любов до планових відключень електрики в холодні дні, також варто поставити на особливий контроль.

У період новорічних та різдвяних свят - до 10 січня українці можуть бути спокійні, адже цими днями енергетики пообіцяли не проводити ремонти. Але ніхто не може бути застрахований від несподіваних аварій в мережах, перевантажених включеними ялинковими гірляндами, електрокамінами та іншими популярними дарами сучасної цивілізації.

Анна Бредіхіна