"Слабкою ланкою" російського нафтогазу став "Газпром", який втратив європейський ринок / фото ua.depositphotos.com

Виручка найбільших нафтогазових компаній в Росії за підсумками січня - вересня 2023 року впала на 41%, повідомив ЦБ РФ в четвер "Огляді фінансової стабільності".

"Це сталося через погіршення цінової кон'юнктури і зниження обсягів експорту нафти на тлі посилення санкцій, перебудови логістичних ланцюжків і фінансових потоків", - йдеться в огляді.

Обсяги експорту нафти за системою "Транснафти" за 9 місяців просіли на 8%, а середня ціна сорту Urals - на 26%, констатує ЦБ: в цьому році в середньому кожен барель йшов на експорт по $59,54, а в минулому - по $80,58.

Відео дня

Введення стелі цін на російську нафту і нафтопродукти призвело до переорієнтації експортних потоків на Азію і Африку, проте в результаті подорожчала логістика, збільшилися транзакційні витрати, а частина платежів приходять із затримками, пише Центробанк. "Крім того, зберігаються ризики введення вторинних санкцій, що зачіпають роботу нафтової галузі", - йдеться в огляді.

Обсяги валютних доходів російських нафтогазових мейджорів знизилися ще сильніше: частка долара в експортній виручці стиснулася вдвічі, до 24%, а обсяги продажів іноземної валюти на біржі схлопнулися на 58%.

"Слабкою ланкою" російського нафтогазу став "Газпром", який втратив європейський ринок. Після відключення поставок більшості клієнтів в ЄС компанія отримала більше трильйона рублів чистого збитку і була змушена скоротити видобуток на чверть в порівнянні з довоєнним періодом. "Роснефть" за підсумками дев'яти місяців 2023 року відзвітувала про падіння виручки на 8%, до 6,612 трлн рублів.

Торгівля російським газом - деталі

З січня по вересень 2023 року Європа імпортувала приблизно стільки ж російського скрапленого природного газу (СПГ), скільки за аналогічний період минулого року. Іспанія та Бельгія подвоїли імпорт скрапленого газу з Росії за цей період.

Німеччина все ще торгує російським газом, оскільки розірвання контракту націоналізованої фірми може коштувати мільярди євро, створюючи дилему для Берліна, потенційно вигідну Москві.

Вас також можуть зацікавити новини: