Ілюстрація REUTERS

Після придбання шахтоуправління "Покровське" групою "Метінвест" Україна зможе позбутись залежності від імпортних поставок вугілля, в першу чергу – з Росії.

Про це йдеться у матеріалі видання "Цензор.НЕТ".

Придбання Метінвестом ШУ "Покровське" позитивно оцінило міжнародне рейтингове агентство Moody's. За його підрахунками, це дозволить на 90-100% забезпечити групу власним коксівним вугіллям.

Відео дня

До окупації частини Донбасу російськими військами, половина коксівного вугілля для підприємств групи постачалося з другого крупного виробника коксівного вугілля – "Краснодонвугілля", яке також входило в "Метінвест". Та через втрату контролю над "Краснодонвугіллям" і фінансові проблеми Донецьксталі в результаті окупації та значних боргових зобов'язань українські металургійні компанії були змушені закуповувати коксівне вугілля в Новій Зеландії, Австралії та в Російській Федерації.

При цьому, як йдеться у матеріалі, з Росії йшло найбільше обсягів коксівного вугілля – 45% від потреби, або 6 млн тонн щороку.

"Окупувавши промислові території Донбасу, РФ поставила Україну в залежність від своєї сировини, яку вона намагалася використати з метою впливу на українську економіку", - пишуть журналісти.

"Налагодження видобутку коксівного вугілля всередині країни – стратегічне завдання для нас, адже сьогодні робота нашої металургійної галузі, яка дає кожну 8-му гривню у ВВП і кожне 11-те робоче місце, критично залежить від дій Росії, нашого основного конкурента на зовнішніх ринках. Тож налагодити вітчизняний видобуток коксівного вугілля – означає забезпечити свою незалежність та економічну безпеку", - написав Муса Магомедов, народний депутат, екс-директор Авдіївського коксохіму.

Читайте також"Метінвест" має намір інвестувати в шахтоуправління "Покровське" 4 мільярди гривеньЦензор.НЕТ нагадує, що дозвіл на придбання ШУ "Покровське", Свято-Варваринської ЦЗФ та інших активів Донецьксталі від Антимонопольного комітету (АМКУ) Метінвест отримав у жовтні 2020 року.

АМКУ дійшов висновку, що ринок коксівного вугілля в Україні є імпортоорієнтованим. Відповідно, придбання "Метінвестом" коксівних активів Донецьксталі не вплине на конкуренцію.

Водночас, зважаючи на масштаби придбаного підприємства, АМКУ вирішив накласти певні зобов'язання на "Метінвест": продавати на вільний ринок 10% продукції за ринковими цінами.

У "Метінвесті" зазначили, що таке зобов'язання АМКУ змушує групу продавати коксівне вугілля в збиток. А доцільність інвестицій в актив ставиться під сумнів.

Однак "Метінвест" взяв на себе ці зобов'язання. Окрім того, група заявила про збільшення інвестицій в розвиток ШУ "Покровське".