Фото REUTERS

Секретаріат Енергетичного співтовариства закликає Міністерство енергетики України та Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішити проблему дискримінаційного ПСО для ДП "НАЕК "Енергоатом".

Про це йдеться у листі директора секретаріату ЕС Янеса Копача на ім’я т.в.о. міністра енергетики України Ольги Буславець та голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, яке опинилося у розпорядженні УНІАН.

Читайте такожКабмін знову змінив механізм спецзобов'язань на оптовому ринку електричної енергії

Відео дня

У листі наголошується, що Секретаріат ЕС вже звертав увагу Міненерго та НКРЕКП на невідповідність чинного в Україні механізму покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів правилам Енергетичного співтовариства.

В ЕС нагадують, що пункт 9 постанови про ПСО надає Кабінету міністрів повноваження з регулювання цін на електроенергію для Енергоатому та Укргідроенерго при її продажу на усіх сегментах ринку. Автор листа переконаний, що втручання у формування ціни для окремих генерацій не може бути виправдане захистом побутових споживачів електроенергії.

"Важко побачити тут піклування про домогосподарства, - пише Копач. - Натомість це створює додаткову невизначеність для Енергоатому при плануванні його діяльності, і впливає на фінансову життєздатність компанії".

Встановлення мінімальної ціни обмежує можливості Енергоатому продавати електроенергію поза межами ПСО за найбільш економічно вигідною ціною, а відтак компенсувати збитки, понесені при  його виконанні, вважають в Енергетичному співтоваристві.

У ЕС порівнюють діючий в Україні механізм ПСО з перехресним субсидуванням, яке діяло в українській електроенергетиці раніше й основний тягар якого було покладено на Енергоатом. Крім того, експерти співтовариства переконані, що діючий механізм ПСО несе значні ризики для належного фінансування безпечної роботи українських АЕС. У листі зазначається, що кошти, які  Енергоатом отримує від продажу електроенергії Гарантованому Покупцеві, не покривають навіть експлуатаційних витрат оператора українських атомних електростанцій, що може негативно вплинути на безпеку роботи АЕС. Також автор листа переконаний у необхідності якнайшвидшого вирішення проблеми накопичення боргів ДП «Гарантований Покупець» перед Енергоатомом.

Секретаріат ЕС просить Міненерго відмовитись від регулювання мінімальної ціни на електроенергію як елемента, який погіршує і без того хитку ситуацію для виробників електроенергії. Він пропонує скласти план для усунення перехресного субсидування шляхом переходу до кінця поточного року на фінансову модель ПСО.

"Секретаріат знову пропонує Міненерго України та НКРЕКУ свою підтримку в цьому процесі", - підсумовується у листі.

Нагадаємо, що т.в.о президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін ще у травні поточного року наголошував на необхідності прислухатися до рекомендацій Секретаріату ЕС щодо переходу на фінансову модель ПСО.

"Для Енергоатому це буде означати в першу чергу те, що він стане рівним гравцем на ринку", - зазначав Петро Котін.