Деякі країни проти планів ЄС скоротити споживання газу / фото ua.depositphotos.com

Деякі країни виступили проти пропозицій ЄС про скорочення споживання газу на 15%. Ініціатива покликана підготувати європейців до можливого припинення постачання "блакитного палива" з Російської Федерації.

Про це пише Reutres.

Європейська комісія запропонувала в середу, 20 червня, щоб всі 27 країн ЄС використовували на 15% менше газу в період з серпня по березень. У Брюсселі заявили, що поки що це добровільне рішення, але в разі загрози нестачі газу, то ініціатива може стати обов'язковою.

Відео дня

На зустрічі дипломатів ЄС 12 з 27 держав-членів висловили занепокоєність з приводу цієї пропозиції. Представники Данії, Франції, Ірландії, Італії, Мальти, Нідерландів, Польщі та Португалії заявили, що Брюссель не повинен приймати такі рішення одноосібно.

Дипломати обговорять цю пропозицію в п'ятницю, 22 липня, щоб міністри енергетики затвердили його на екстреному засіданні у вівторок, 26 липня. Документ стане законом тільки в тому випадку, якщо його схвалять не менше 15 країн ЄС.

Наразі країни ЄС поспішають заповнити свої газові сховища перед зимою, і Брюссель попередив, що без подальшого скорочення споживання газу зараз, то деякі уряди зіткнуться з дефіцитом палива в холодний період, якщо Москва припинить постачання.

Як раніше повідомляв УНІАН, 20 червня Росія заявила, що готова постачати газ по "Північному потоку" в повному обсязі, але для цього Європа повинна повернути відремонтовані турбіни.

10 липня Канада погодилася повернути турбіну для газопроводу "Північний потік-1", яка знаходилася на заводі "Дорваль" та не транспортувалася через санкції проти Росії. На відправці обладнання наполягала Німеччина.

США і Європейський Союз підтримали рішення Канади, а от Україна закликала його скасувати. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, такий крок поставить Російську Федерацію у переможну позицію і лише додасть проблем.

11 липня Росія зупинила подачу газу по "Північному потоку-1". У Москві заявили про щорічне технічне обслуговування газопроводу. У свою чергу в Європі побоювалися, що Росія не відновить подачу "блакитного палива" в європейські країни.

21 липня стало відомо, що після технічного обслуговування "Північного потоку-1" відновилися постачання газу по німецько-російському газопроводу.

Вас також можуть зацікавити новини: