Буславець закликала підвищити вартість електроенергії з АЕС / Фото УНІАН

В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець вважає, що поновлювана енергетика дестабілізує енергосистему України.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

"На жаль, "зелена" генерація у нас - це негарантоване виробництво. Коли світить сонце і коли найшла хмара - буде різне виробництво. Тобто вона не балансує, а навпаки дає ще більше збудження в системі", - сказала в.о. міністра.

Відео дня

Буславець заявила, що середню вартість електроенергії "Енергоатома" треба підвищити на 58%.

"У фінансовому плані "Енергоатому", за який всі переживають - і ті хто працює в енергетиці і ті, хто про неї чує тільки в ЗМІ - передбачено, що для того, щоб їм забезпечити всі заходи для безпеки експлуатації атомних блоків, операційні витрати, для розвитку, середньозважена ціна має складати 90 копійок за кВт/год. Тобто я хочу сказати, що теза про "дешеву" атомну генерацію є міфом. 57 копійок за кВт/год - це держава зобов'язала "Енергоатом" продавати для того, щоб населення мало на сьогодні той тариф який є", - сказала вона.

Читайте такожПропозицію Буславець майнити криптовалюту на АЕС назвали "відвертим знущанням"

Зазначається, що зазвичай енергосистема в Україні балансується гідроелектростанціями, однак поточний рік є маловодним і водосховища мають недостатньо води. Таким чином для балансування залишається теплова генерація. Проте більшість ТЕС потребують модернізації.

Раніше УНІАН повідомляв, що українські АЕС скоротили генерацію енергії до історичного мінімуму - 7,41 тис МВт, що становить лише 53% від загальної потужності атомної енергетики України.

6 травня в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольгу Буславець заявила, що скорочення виробництва електроенергії на АЕС є тимчасовою вимушеним заходом, пов'язаним із низьким попитом на базову генерацію, вимогою забезпечення операційної безпеки Об'єднаної енергосистеми України і нормами чинного законодавства у сфері відновлюваної енергетики.

Державним бюро розслідувань розпочато досудове розслідування щодо обмеження виробництва електроенергії атомними електростанціями