НПЗ в Росії мають палати, і це корисно всім, окрім агресора / фото REUTERS

Україна повинна продовжувати удари по російських НПЗ, тому що це шкодить агресору і не може негативно вплинути на світовий ринок нафти. Про це пише Foreign Affairs.

Загалом з жовтня Україна завдала щонайменше 20 ударів по російських НПЗ. До кінця березня Україна знищила близько 14 відсотків російських нафтопереробних потужностей і змусила російський уряд ввести шестимісячну заборону на експорт бензину. Один із найбільших у світі виробників нафти зараз імпортує бензин.

Але адміністрація Байдена розкритикувала напади. У лютому віце-президент Камала Харріс закликала президента України Володимира Зеленського утриматися від нападів на російські нафтопереробні заводи через побоювання, що удари призведуть до зростання світових цін на нафту. 

Відео дня

Підтримуючи цю думку, міністр оборони Ллойд Остін у середині квітня попередив Комітет Сенату у справах збройних сил, що "атаки можуть мати додатковий ефект з точки зору глобальної енергетичної ситуації". За словами Остіна, замість того, щоб наносити удари по нафтовій інфраструктурі, Україні варто зосередитися на переслідування тактичних та оперативних цілей, які можуть безпосередньо вплинути на поточну боротьбу.

"Критика з боку Вашингтона недоречна: атаки на нафтопереробні заводи не матимуть такого впливу на глобальні енергетичні ринки, якого побоюються офіційні особи США. Ці удари зменшують здатність Росії перетворювати свою нафту на придатні для використання продукти; вони не впливають на обсяг нафти, яку він може видобути або експортувати. Фактично, маючи менші внутрішні нафтопереробні потужності, Росія буде змушена експортувати більше своєї сирої нафти, а не менше, штовхаючи світові ціни вниз, а не вгору", – пише Foreign Affairs.

Видання наголошує, що поки українські удари обмежуються російськими нафтопереробними заводами, вони навряд чи призведуть до зростання світових цін на нафту. Разом з тим ці удари можуть "завдати болю" всередині Росії, де ціни на нафтопродукти, такі як бензин і дизельне паливо, почали різко зростати. 

"Ці удари досягають тих самих цілей, які поставили перед собою західні партнери України шляхом санкцій та обмеження цін на російську нафту, але які значною мірою не були досягнуті: погіршити фінансову та матеріально-технічну здатність Росії вести війну, одночасно обмеживши ширшу шкоду світовій економіці. Київ повинен перемагати там, де він може, а кампанія зі знищення російських нафтопереробних потужностей приносить користь Україні з обмеженим ризиком", – йдеться у публікації.

Видання наголошує, що Україна зосередила свої атаки саме на нафтопереробних заводах, а не на родовищах нафти чи інфраструктурі експорту сирої нафти. "Різниця важлива", – підкреслює Foreign Affairs.

Українські удари по російських НПЗ: останні новини

Як писав УНІАН, у ніч на 1 травня дрони-камікадзе атакували Рязанський нафтопереробний завод, який здатен переробляти нафтопродукти у межах 16-18 млн тонн на рік, що робить його одним з найбільших в РФ.

Військовий експерт Іван Ступак вважає цей удар свідченням того, що США зняли свої застереження щодо атак на російські НПЗ, які лунали у березні-квітні.

"Після нетривалих роздумів українська сторона відповідала, що допомоги немає від США й ми будемо робити все, що може зупинити РФ. Наразі допомога проголосована, а удари продовжуються. США зняли з порядку денного вимогу про заборону бити по російських НПЗ. Тобто зараз Україну ніщо не стримує у знищенні російської нафтопереробної галузі", - розповів аналітик.

Вас також можуть зацікавити новини: