Ілюстрація REUTERS

Зниження потужностей атомних електростанцій, які виробляють найдешевшу електроенергію, на користь дорожчих вугільних станцій, призведе до зростання ціни на електрику для промисловості, а слідом за цим подорожчають і товари.

Читайте також"Суддю купили, немає нічого спільного з чесною конкуренцією": Герус пояснив суть перерозподілу ринку енергетики на користь ТЕС

Таку думку в коментарі УНІАН висловив заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський, коментуючи історичне зниження частки атомної генерації на ринку і нарощування вироблення ТЕС і ТЕЦ.

Відео дня

«Вчора відбулося ще одне обмеження потужності атомних електростанцій, тепер вони працюють на історичному мінімумі, близько 6630 Мвт. Це означає, що на ринок потрапляє менше атомної енергії, яка найдешевша, і приходить більше енергії теплової. По-перше, теплова дорожча, а по-друге, при виробництві теплової електроенергії спалюється вугілля і це несе навантаження на екологію, це досить шкідливе виробництво», - сказав він.

За словами Кисилевського, потужність атомних електростанцій обмежується згідно з діючою політикою Міністерства енергетики та захисту довкілля, яка не спрямована на захист інтересів споживача, оскільки це призведе до зростання вартості електрики, а отже і товарів.

«З незрозумілої для мене причини обмежується виробництво дешевої електроенергії і збільшується виробництво дорожчої електроенергії. Це така політика Міністерства енергетики, і вона не в інтересах споживача, тому що чим дорожче електроенергія, тим більше за неї заплатить споживач. Споживач заплатить більше в магазині, тому що подорожчають продукти і товари, які ми купуємо, оскільки у вартості будь-якого товару є електрика», - зазначив депутат.

«Результатом таких дій є збільшення ціни електрики для промислових споживачів», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня тимчасово виконуючий обов'язки президента «Енергоатому» Петро Котін заявив, що виробництво електроенергії на атомних електростанціях державного підприємства «НАЕК« Енергоатом впало до історичного мінімуму 6630 МВт.

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що витіснення дешевої атомної генерації вугільними електростанціями свідчить про дії Міністерства енергетики та захисту довкілля на користь приватної компанії ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, який володіє 70% вугільної генерації.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Міністерством енергетики та захисту довкілля, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків «Енергоатому» і роботу на зниженій потужності ще 5 енергоблоків.

Енергобаланс був переглянутий у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії. Понад 20% ринку ВДЕ належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. Водночас на теплових електростанціях, більшість з яких також входить в енергохолдинг ДТЕК, передбачається несуттєве зниження частки генерації.