Фото УНИАН

Про це заявили у Незалежній асоціації банків України (НАБУ).

«НАБУ виступає за очищення системи від банків, які є неплатоспроможними або займаються сумнівною діяльністю. У зв'язку з цим необхідно розробити систему моніторингу для виявлення банків, що займаються сумнівною діяльністю, і виводити їх з ринку. Треба навчитися виявляти на ранній стадії неплатоспроможні банки і створити стандартну процедуру їх оздоровлення. Якщо це не вдається, їх також треба виводити з ринку», - розповіла УНІАН виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

Читайте такожБанк сина Януковича визнано неплатоспроможним

Відео дня

Вона наголосила, що такі дії регулятора будуть першими кроками на шляху відновлення довіри до банківської системи в цілому.

«Також хотілося б, щоб вкладники звертали особливу увагу на стан банку, якому вони довіряють свої кошти. Це вже у рамках підвищення рівня фінансової грамотності. Наприклад, якщо банк за депозитами дає відсотки значно вище від існуючих на ринку, це повинно загострити увагу потенційного вкладника, оскільки у такого банку можуть бути проблеми з ліквідністю», - пояснила Коробкова.

Як повідомляв УНІАН, від початку 2014 року НБУ визнав неплатоспроможними 33 банки, внаслідок чого Фонд гарантування вкладів фізосіб приступив до виведення цих банків з ринку. На початку грудня Фонд повідомив, що чекає команди ввести тимчасову адміністрацію ще в 10 банків. За оцінками банкірів, це не межа, оскільки банківська система на 25% представлена неплатоспроможними банками.

Збиток банківської системи за 11 місяців 2014 року склав 22,4 млрд грн, остаточні дані за рік будуть оприлюднені в січні.