Українцям розповіли, що робити з невикористаною субсидією / фото УНІАН

Міністерство соціальної політики України роз'яснило українцям порядок дій з субсидією на відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП), яка залишилася невикористаною завдяки розумному споживанню енергоресурсів.

Читайте такожЗ 2016 року українці отримали "зайвих" субсидій на 29 мільярдів

Як повідомили у прес-службі Мінсоцполітики, якщо станом на березень на рахунках одержувачів субсидії є невикористані субсидії, так звана переплата, то українці мають право сплатити менше - рівно на суму невикористаної державної допомоги.

Відео дня

"Якщо домогосподарство заощаджувало або отримало субсидію "заднім числом" за ті місяці, коли оплата комунальних рахунків відбувалася власними грошима, воно має право вимагати зменшеної за лютий платіжки на суму невикористаної житлової субсидії", - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що, якщо на рахунках є велика переплата, домогосподарство може розраховувати на ці кошти також і в квітні.

Зокрема, прес-служба міністерства пояснила, що, наприклад, станом на березень в особистому кабінеті субсидіанта висвічується невикористана субсидія на суму 1500 грн, при цьому домогосподарство використало в лютому газу на суму 1000 грн. У такому випадку це домогосподарство має право вимагати перерахунку платіжки за лютий, де за законом повинна стояти сума до оплати "нуль". При цьому залишок у розмірі 500 грн переходить на квітень, і якщо сім'я використала у березні газу на 1000 грн, то в квітні їй залишається доплатити лише 500 грн.

"Субсидія, яку таке домогосподарство отримало готівкою в березні і отримає в квітні, завдяки розумному споживанню енергоресурсів і наявності на рахунку у постачальника послуги невикористаної допомоги, може бути використана на розсуд сім'ї", - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, в Україні стартувала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг. Вона буде проходити в три етапи: перший етап почався 1 січня 2019 року і буде поширюватися на тих громадян, які будуть звертатися за субсидією з новим пакетом документів.

На другому етапі до монетизації мають бути залучені громадяни, яким буде призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

У березні домогосподарства отримають гроші в розмірі призначеної їм субсидії за лютий, що в деяких випадках досягає 24 тис. грн.