Фінансовий ринок України переживе вибори без особливих потрясінь – експерти / фото УНІАН

Фінансовий ринок України спокійно реагує на наближення президентських виборів і переживе їх без особливих потрясінь, вважають опитані УНІАН експерти.

Читайте такожВ НБУ оцінили вплив майбутніх виборів на валютний ринок

Зокрема, старший аналітик «Райффайзен Банку Аваль» Михайло Ребрик зазначив відсутність ознак підвищеної нервозності, пов'язаної з майбутніми виборами, як на валютному ринку, так і щодо динаміки банківських депозитів. «На валютному ринку кілька корпорацій перевели певні суми резервів у валюту, можливо, формуючи заздалегідь запас для виплати дивідендів. Але це було досить плавно. За депозитами фізосіб нормальний приплив, і будь-яких підозрілих відтоків немає. З рахунків корпоративних клієнтів планово пішли великі суми на податки. Тобто, все спокійно», - сказав він.

Відео дня

Експерт підкреслив, що дата виборів давно відома, і ринок готовий до того, що вибори навряд чи відбудуться в один тур, тому всі ризики передбачені в інвестиційних прогнозах. «Якщо при владі залишається зрозумілий інвесторам президент, приплив портфельних інвестицій може бути дуже сильним, починаючи з травня-червня. Гривня зміцниться, що позитивно позначиться на інфляції в короткостроковому періоді. Зростає ймовірність зниження ключової ставки, і бажання інвесторів закріпити високу ставку на довгий термін буде додатковим стимулом для вливань», - додав Ребрик.

За прогнозами експерта, прихід до влади нового президента за результатами виборів також не повинен розхитати ринок. «Якщо до влади приходить новий президент, думаю, інвестори будуть придивлятися до його дій, а тому ажіотажного припливу капіталу не буде. Однак і масштабного відпливу капіталів так само не чекаємо. До парламентських виборів політична обстановка не повинна чинити сильного впливу на ринок. Серед ризиків - можлива відстрочка траншу Міжнародного валютного фонду через ситуацію з незаконним збагаченням, необхідністю підвищувати ціну на газ і гальмування «спліта», - зазначив Ребрик.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова також вважає, що фінансовий ринок спокійно реагує на наближення президентських виборів. «2019 рік гривня почала без традиційного падіння щодо основних світових валют. Починаючи з січня, ми могли спостерігати лише незначні коливання курсу національної валюти. Економіка третій рік поспіль демонструє зростання, банківська система успішно пройшла етап очищення, докапіталізації і виходу в прибутковість. Якісно реформовано банківський нагляд Національного банку: банків менше, але вони здорові і надійні. Тому остерігатися катастроф або проблем напередодні виборів не варто», - вважає вона.

Також Коробкова зазначила більш зважений підхід українців, які не піддаються «сезонній» валютній паніці і більш прагматично ухвалюють фінансові рішення. «Зараз населення більше продає валюти, ніж купує. Навіть впровадження функції валютообміну «онлайн» спричинило ажіотаж тільки в інформаційному просторі, але не позначилося на обсягах торгівлі валютою в цілому. У поточній ситуації ризику негативного впливу виборів на економіку держави немає. А, відповідно, немає причин для паніки і «скупівлі» валюти», - додала вона, висловивши сподівання, що і після виборів позитивні тенденції продовжаться, а влада продовжить впроваджувати важливі для країни реформи.

Головний експерт Ради Національного банку України Віталій Шапран також відзначив, що на сьогодні вплив виборів на банківську систему не відчувається. «Зовсім навпаки: обсяг гривневих депозитів в українських банках за лютий 2019 року зріс на 1,2%, а валютних в доларовому еквіваленті - на 1,8%. Думаю, що це наслідок політики високих процентних ставок. Щодо ділової активності, то з одного боку - вибори завжди були і залишаються каталізатором (прискорювачем) економічних процесів, з іншого боку - це завжди час технічної паузи для великих інвестиційних проектів іноземних інвесторів», - пояснив експерт.

За його словами, також спокійно реагує на політичні події і валютний ринок. «Щодо валютного ринку, то ми також бачимо, що гривня показала тенденцію до ревальвації - коливається навколо позначки 27 гривень за долар під дією економічних чинників. Думаю, що вплив на ринок політичних чинників зараз ослаблено, оскільки Україна перебуває під програмою з МВФ. Хто б з кандидатів не переміг, програму з Фондом виконувати доведеться», - зазначив Шапран.

Довідка УНІАН. Цього року навесні в Україні пройдуть вибори президента, восени – у парламент. Зокрема, перший тур президентських виборів відбудеться цього тижня - 31 березня.

Національна валюта України за січень-лютий зміцнилася до долара США на 3% - до 26,86 грн/дол., до євро - на 3,3%, до 30,66 грн/євро.

За два місяці поточного року обсяг гривневих депозитів в українських банках зріс на 0,9% - до 544,8 млрд грн, валютних (у доларовому еквіваленті) - на 0,7%, до 13,5 млрд дол.

Обсяг вкладень нерезидентів в українські державні облігації за рахунок купівлі гривневих ОВДП з початку поточного року зріс майже утричі - до 18,6 млрд грн.