REUTERS

Українська асоціація виробників тютюнових виробів «Укртютюн» звернулася до президента України П.Порошенка, прем’єр-міністра В.Гройсмана, першого віце-прем’єра-міністра економічного розвитку і торгівлі С.Кубіва і міністра фінансів О.Маркарової щодо необхідності відкритого діалогу держави та бізнесу в контексті запровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів

Члени Асоціації стурбовані тим, що наразі Державною фіскальною службою України поспіхом ведеться робота над автоматизованою системою «Електронна акцизна марка».

3 квітня 2019 року у закритому режимі без залучення представників виробників підакцизних товарів відбувалася презентація системи контролю за обігом підакцизних товарів, розроблена Поліграфкомбінатом «Україна», про що стало відомо зі ЗМІ, йдеться в офіційному листі Ассоціації.

Відео дня

Листом від 26 березня 2019 року № 14028/6/99.99.12.01.03.15 Державна фіскальна служба запросила представників Асоціації «Укртютюн» 3 квітня 2019 року на презентацію системи контролю, розроблену Поліграфкомбінатом «Україна». Проте, 2 квітня 2019 року – листом № 15279/6/99.99.12.01.03.15 Державна фіскальна служба повідомила про перенесення заходу за ініціативою ПК «Україна» на невизначену дату.

"Іншими словами, виробників підакцизних товарів ставлять перед фактом запровадження системи контролю, яка вже розроблена державним підприємством «Поліграфічний комбінат Україна»". - заявили в Асоціації «Укртютюн».

Підставою для запровадження такої системи Державна фіскальна служба вважає розпорядження Уряду від 6 липня 2016 року № 497-р «Про схвалення Концепції створення та впровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) Електронна акцизна марка». Концепція не була реалізована (за її змістом впровадження зазначеної автоматизованої системи на постійній основі мало відбутись до 1 грудня 2018 року), внаслідок чого втратила актуальність.

В Асоціації нагадали, що розпорядженням Державної  фіскальної служби від 17 серпня 2018 року № 84-р було створено робочу групу із впровадження електронної акцизної марки, до складу якої увійшли, серед іншого, представники бізнесу.

"Разом з тим, за майже 8 місяців існування робочої групи, не відбулося жодного її засідання у повному складі. Натомість, мали місце робочі наради посадових осіб ДФС з представниками бізнесу за галузевим принципом. У ході таких зустрічей Асоціацією «Укртютюн» були надані ДФС пропозиції щодо нашого бачення автоматизованої системи для подальшого винесення на розгляд робочої групи. Однак, вказані пропозиції робочою групою не розглядались", – нагадали в Асоціації «Укртютюн».

За результатом аналізу інформації з відкритих джерел, Асоціація «Укртютюн» вбачає, що замість сучасної цифрової системи відслідковування продукції бізнесу вкотре буде запропоновано нефункціональну та неефективну. Адже протягом останніх 5 років було декілька спроб запровадження таких систем. Ці спроби жодного разу не знаходили підтримки з боку виробників підакцизних товарів, оскільки запропоновані системи не відповідали європейським вимогам.

Члени Асоціації «Укртютюн» звернулися до керівництва держави з проханням в межах своїх повноважень забезпечити прозорість процесів розробки та запровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизної продукції із залученням представників виробників підакцизних товарів та з використанням вимог європейського законодавства.