REUTERS

Виділяти кошти з ФНД можна буде тільки з дозволу Путіна, випливає з переліку доручень, наявного в розпорядженні РБК.

Раніше для цього було достатньо рішення уряду, зазначає федеральний чиновник. «Це нормальна практика», - каже співробітник апарату уряду, який знає про таке доручення: уряд готує пропозиції й представляє їх президентові. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков повідомив РБК, що ще не встиг ознайомитися з переліком доручень. Прес-секретар прем'єра Наталія Тимакова утрималася від коментарів.

Після того, як у 2012 році Путін запропонував вкладати кошти ФНД у проекти, за ними вишикувалася ціла черга з претендентів. У середині минулого року загальна сума заявок, які надійшли, перевершила весь розмір фонду, розповідає федеральний чиновник. Із них уряд відібрав проекти на більш ніж 800 млрд руб.

Відео дня

Читайте також«Роснефть» отримає гроші з фонду національного добробуту

Але санкції, обвал рубля і падіння цін на нафту поставили під загрозу російський бюджет. При ціні на нафту в $50 за бар. скарбниця недорахується 3 трлн руб., сказав міністр фінансів Антон Сілуанов на Гайдарівському форумі у січні. У нинішній ситуації «подушка безпеки» бюджету - Резервний фонд - може вичерпатися до 2017 року. Тоді на покриття дефіциту бюджету доведеться витрачати ФНД. А вкладені у проекти кошти навряд чи вдасться використовувати на антикризові заходи, визнає федеральний чиновник.

На нараді у Путіна провели їх ревізію. У підсумку президент РФ доручив вкласти в проекти близько 600 млрд руб., а всі наступні витрати погоджувати з ним. На 1 березня розмір фонду становив 4,59 трлн руб. Ліміт на інвестування в російські активи становить 40% ФНБ, але не більше 1,16 трлн руб. Для проектів «Росатому» і РФПІ передбачено додаткові квоти на 10%, але не більше 290 млрд руб.