Бізнес хоче бачити чіткі пропозиції вже в перші місяці нового президента / фото drone.ua

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) оприлюднила сім першочергових кроків, яких очікує бізнес-спільнота від шоумена Володимира Зеленського, який за результатами голосування виборців лідирує на президентських виборах в Україні.

Читайте такожБізнес-спільнота очікує повноцінної реформи Фіскальної служби – ЄБА

"Бізнес хоче бачити чіткі пропозиції, конкретні кроки та кандидатури на посади, які зможуть ефективно підтримати трансформаційні процеси в країні, реалізувати важливі зміни, а не косметичні реформи. Наступні сім кроків, на думку бізнес-спільноти, потрібні одразу, в перші ж місяці роботи", - цитує прес-служба виконавчого директора ЄБА Асоціації Анна Дерев'янко.

Відео дня

Зокрема, бізнес очікує, що першим кроком новообраного голови української держави має стати подача на посади генерального прокурора і голови Служби безпеки, міністра закордонних справ і міністра оборони професіоналів з бездоганною репутацією і відсутністю зв'язків з олігархами чи великим бізнесом.

Другим кроком - презентація плану реформування правоохоронних органів з метою зниження тиску на бізнес та всебічне сприяння виконанню цього плану новообраними особами.

Також бізнес очікує від нового президента перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, підтримки діяльності Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Всеукраїнської асоціації кредитних спілок.

Також повідомляється, що новий президент має забезпечити макроекономічну стабільність, включаючи підписання меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про продовження співпраці, а також забезпечити незалежність Національного банку і публічно підтримувати політику низького дефіциту бюджету.

"П'ятий - захист і продовження структурних реформ, проведених у минулі роки, включаючи, але, водночас, не обмежуючись, такими: реформою публічних закупівель, продовженням автоматичного відшкодування ПДВ та дерегуляції, реформою Фіскальної служби (ДФС), медичною реформою, децентралізацією тощо", - зазначили в прес-службі.

Крім того, бізнес-співтовариство очікує від новообраного президента всебічного сприяння продовженню структурних реформ, у тому числі, шляхом публічної підтримки та ініціювання законодавчих змін, починаючи з відкриття ринку землі та проведення прозорої приватизації великих державних підприємств з можливістю застосування британського права.

Також члени ЄБА очікують, що новий голова держави забезпечить незалежність ринкових регуляторів, починаючи з Антимонопольного комітету та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Як повідомляв УНІАН, Центральна виборча комісія опрацювала майже 90% електронних протоколів про підсумки голосування у другому турі виборів президента України. За кандидата в президенти, шоумена Володимира Зеленського проголосували 73,19% виборців, за його опонента, чинного главу держави Петра Порошенка - 24,48%.

Явка виборців у другому турі виборів президента на території України становила 62,07%.