Експерти не очікують будь-якого впливу на курс гривні / фото УНІАН

Перемога шоумена Володимира Зеленського на президентських виборах не вплине істотно на курс гривні щодо долара США, основним фактором впливу на курс залишається співпраця країни з ключовим кредитором - Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Читайте такожНовий президент Володимир Зеленський: віч-на-віч зі старими економічними проблемами

Зокрема, опитані УНІАН експерти вважають, що продовження новообраним президентом України курсу на продовження співпраці з МВФ сприятиме стабільності національної валюти.

Відео дня

"Ми не очікуємо будь-якого впливу цієї події на курс гривні, тому що перемога Зеленського не є несподіванкою для ринку. Оскільки жодних сюрпризів або нездійсненних очікувань немає, то курс гривні визначатиметься винятково балансом поточного попиту на валюту серед імпортерів і пропозиції від експортерів, а також іноземних покупців ОВДП», - повідомив УНІАН керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.

При цьому він зазначив, що в разі розірвання відносин з Фондом курс національної валюти похитнеться.

«Я думаю, що до цього (наближення дефолту - УНІАН) не дійде, принаймні в найближчі кілька місяців», - додав експерт.

Своєю чергою, фахівець Dragon Capital Сергій Фурса також зазначив, що в середньостроковій перспективі курс гривні залежатиме від того, чи збережеться співпраця з МВФ.

«Зараз перемога Зеленського жодного впливу на курс гривні не зробить. Вона була передбачуваною, і все давно в ціні. У середньостроковій перспективі курс гривні залежатиме від того, чи збережеться співпраця з МВФ. Якщо ні - все буде дуже нестабільно, і якщо ми втратимо МВФ, то оцінки вже не мають значення, адже для нас це шлях у напрямку дефолту», - сказав Фурса.

Менш оптимістично налаштований голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, який вважає, що ризики для курсу гривні дуже істотні.

«Головне, в чому я абсолютно впевнений, що Україна не отримає цього року транш МВФ. І, можливо, наступного року нам теж не вдасться відновити співпрацю з Фондом», - сказав Кушнірук.

Він зазначив, що для отримання чергового траншу Україна насамперед повинна була прийняти закон про «спліт» - про розподіл функції Нацкомфінпослуг між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

«Прийняти цей закон до травня, коли має приїхати робоча місія Фонду, не вийде. Крім того, МВФ досить жорстко відреагував на рішення суду щодо «ПриватБанку». Причому саме Міжнародний валютний фонд був ініціатором націоналізації цього банку. Тобто в травні ми транш не отримаємо, потім буде в розпалі парламентська кампанія, МВФ чекатиме її закінчення, а потім чекатиме прийняття бюджету на 2020 рік. Таким чином, до весни наступного року грошей МВФ точно не дасть», - повідомив експерт, зазначивши, що слідом за цим не буде допомоги від Світового банку, і ЄС, і США.

«З огляду на всі ці фактори, про які можна говорити зі 100% вірогідністю, з курсом гривні будуть проблеми. Погасити борг цього року резерви є, але в подальшому це буде зробити дуже складно. До кінця року на гривню буде занадто великий тиск. Негативні очікування спостерігатимуться, крім негативних чинників платіжного балансу. Плюс загострення політичної боротьби напередодні парламентських виборів», - підсумував експерт.

Більш оптимістично налаштований глава Ради Національного банку Богдан Данилишин. Він підкреслює, що економіка України зростає 12 кварталів поспіль.

«З 1 січня гривня зміцнилася до долара більш як на 3%. Міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2019 року становлять 20,6 млрд доларів... Сприятлива ситуація на валютному ринку дала можливість НБУ закупити на ринку близько 700 млн доларів у резерви. Причому НБУ уважно стежить за ситуацією на міжбанківському валютному ринку і готовий своєчасно згладжувати коливання курсу», - резюмував експерт.

Як повідомляв УНІАН, Центральна виборча комісія опрацювала 99% електронних протоколів про підсумки голосування у другому турі виборів президента України. За кандидата в президенти, шоумена Володимира Зеленського проголосували 73,21% виборців, за його опонента, чинного главу держави Петра Порошенка - 24,46%.

Українська гривня за офіційним курсом Національного банку за січень-березень 2019 року зміцнилася до долара на 1,7% - до 27,21 грн/дол., до євро - на 3,6% - до 30,57 грн/євро.

Історичний мінімум курсу української гривні до долара США було зафіксовано в лютому 2015 року на рівні 30,01 грн/дол.

Державний бюджет України на 2019 рік базується на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця року на рівні 29,4 грн/дол.

Ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд прогнозує девальвацію національної валюти нашої країни в 2019 році до 28,68 грн/дол. з 27,19 грн/дол. у 2018 році.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, курс гривні до долара на кінець 2019 року становитиме близько 30 грн/дол.