Причиною скасування продажу стали можливі маніпуляції під час торгів / фото УНІАН

Національний банк України скасував своє рішення від 9 квітня про погодження реалізації пулу активів ліквідованого "Дельта Банку" через можливі маніпуляції під час торгів, що спричинило б реалізацію майна за заниженою вартістю.

Читайте такожГПУ поновила справу проти колишнього топ-менеджера "Дельта Банку"

На сайті НБУ сказано, що до цього пулу активів банку увійшли майнові права за низкою кредитних договорів, в заставу за яким були передані працюють потужності масложирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура порту "Чорноморськ".

Відео дня

Зокрема, 7 червня відбулися торги з реалізації активів банку, в ході яких фінансова компанія "Скай", яка належить Андрію Веревському, придбала пул активів "Дельта Банку" за ціною 182,5 мільйона гривень, тоді як початкова ціна лота становила 868,8 мільйона гривень.

"Національний банк вважає, що проведений аукціон відбувся за наявністю обставин і можливих маніпуляцій з боку покупця, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю", - наголошується в повідомленні.

Крім того, НБУ підкреслює, що за три місяці до проведення цього аукціону, 6 березня, цей же покупець - фінансова компанія "Скай" - пропонувала в ході торгів за цей же актив суму майже в п'ять разів більше - 906,2 мільйона гривень. Однак тоді угода за підсумками аукціону була зірвана через судову заборону Окружного адміністративного суду Києва від 5 березня за позовом юридичної особи, яка взагалі не брала участі в торгах.

В результаті Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повторно виставив зазначені активи на торги після отримання відповідного погодження від регулятора.

У повідомленні наголошується, що Національний банк бачить можливі зловживання в діях покупця - фінансової компанії "Скай ", оскільки за три місяці активи, з якими по суті не відбувалося змін, не могли знецінитися в кілька разів.

У зв'язку з цим НБУ повідомив Фонд гарантування вкладів про скасування свого попереднього рішення, яким надавалася згода на реалізацію активів, і очікує від Фонду прийняття зваженого рішення щодо подальших дій.

Як повідомляв УНІАН, у травні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на торги пул активів ліквідованого "Дельта Банку" балансовою вартістю 4,8 мільярда гривень, переважно представлений правами вимоги майновими правами за кредитами, а також дебіторською заборгованістю.

В забезпечення по кредитах - привабливі об'єкти з переробки сільськогосподарської продукції, розташовані в Одеській області. У тому числі промислова нерухомість, діючий масложирової виробничий комплекс з обладнанням, 5,43 га земель для розміщення олійно-жирового комбінату, діючий олійножировий комбінат з виробництва маргарину, кулінарних і кондитерських жирів, соняшникової олії та майонезу.

Фонд гарантування проводить ліквідацію "Дельта Банку" з жовтня 2015 року. Банк працював на ринку України з 2006 року і входив у групу найбільших банків. Його основними акціонерами були бізнесмен Микола Лагун з часткою в капіталі 70,61% і компанія Cargill Financial Services International Inc. (США).