Ілюстрація REUTERS

Україна із завершенням нової трирічної програми Міжнародного валютного фонду реально має шанс стати самодостатньою і незалежною від підтримки кредитора країною.

Читайте такожУ МВФ розповіли, що стане основою економічного успіху України

Про це заявила міністр фінансів Оксана Маркарова в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

Вона нагадала, що Україна домовилась з МВФ про нову трирічну програму обсягом 5,5 млрд дол. на рівні персоналу й очікує затвердження цього рішення керівництвом Фонду.

«У України реально є шанси через три роки стати абсолютно самодостатньою. 2019, 2020, 2021 роки - це роки, на які припадають піки виплат і обслуговування по боргах, частина яких була нагромаджена раніше», - сказала Маркарова.

Вона зазначила, що до 2013 року була висока частка державного боргу у валюті, при цьому борг був короткостроковим, а внутрішній борговий ринок - закритим.

«Ми фактично всі ці питання на сьогоднішній момент вирішили. Ми запозичуємо переважно в гривні, знижуємо відсотки. Ми запозичуємо довгостроково - вперше на українському ринку розмістили шестирічні папери», - додала Маркарова.

Вона наголосила, що зниження боргу до ВВП за одночасного прискорення зростання економіки завдяки приватизації, концесії, промислової політики і залучення інвестицій дадуть можливість через три роки побачити зовсім іншу економіку.

«Обслуговування боргів становитиме не більше 10%. Це вже буде абсолютно інший тип економіки», - резюмувала Маркарова.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування обсягом 5,5 млрд дол. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду.

Голова НБУ Яків Смолій 12 грудня заявив, що рішення про нову програму може бути затверджено в першому кварталі 2020 року, а серед попередніх умов для укладення угоди - ухвалення законів про неможливість повернення неплатоспроможного банку колишнім власникам, створення єдиних юридичних осіб податкової та митної служб, про обіг сільськогосподарських земель.