фото УНІАН

Монетарна політика Національного банку України найближчим часом може бути спрямована на те, щоб підвищити рівень інфляції до цільових показників – 5% до кінця 2020 року.

Читайте такожМилованов спрогнозував, що буде з гривнею в 2020 році

Як повідомляє прес-служба Кабінету міністрів, про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук, аналізуючи дані Держстату про те, що у 2019 році інфляція знизилася до 4,1%.

Відео дня

"Маємо всі підстави для швидшої нормалізації монетарної політики, ніж прогнозувалося в жовтні НБУ і ринковими експертами, які зазвичай були більш інертними. З нетерпінням чекаю на рішення Правління НБУ 30 січня. Швидше за все, найближчим часом завдання буде зворотнім – підвищити інфляцію до цілі. Не думаю, що на відміну від центральних банків розвинених країн, з цим мають бути проблеми", - цитує міністра прес-служба уряду.

За його словами, результати дій НБУ мають переконати населення, бізнес та інвесторів у тому, що Україна має інституційно сильний та спроможний центральний банк.

"В результаті очікую зниження інфляційних очікувань і прив'язку їх до інфляційних цілей, а отже, і зниження ринкових процентних ставок (у тому числі й за банківськими продуктами), причому не лише номінальні, але й реальні. І це має стати вагомим імпульсом для сталого економічного зростання", - цитує Ніколайчука прес-служба Кабміну.

Як повідомляв УНІАН, споживча інфляція в Україні в грудні 2019 року в річному вираженні - у порівнянні з груднем 2018 року становить 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.

У жовтні 2019 року Кабінет міністрів і НБУ в особі прем'єр-міністра Олексія Гончарука та голови Нацбанку Якова Смолія підписали меморандум про взаєморозуміння. У ньому говориться, що НБУ у своїй монетарній політиці буде прагнути до зниження інфляції до рівня 5% з допустимим діапазоном відхилення 1 процентний пункт. Смолій додав, що Нацбанк планує досягти цілі щодо рівня інфляції на 5% до кінця 2020 - початку 2021 року.