Райффайзенбанк может быть продан / bizresurs.com.ua

Російський Райффайзенбанк може бути виставлений на продаж замість близької йому за розмірами польської "дочки" RBI, передає "Комерсант".

Така можливість обговорюється на рівні правління групи. Необхідність знижувати вкладення в ризикові активи, як і раніше актуальна для RBI, а це неможливо без продажу "дочірніх" банків, однак покупців на такий за розміром банк в Росії (входить в топ-15) не багато. Поки інтерес до даного активу підтвердив лише Альфа-банк.

Читайте такожВлада Росії змушена буде знижувати курс рубля - Bloomberg Джерела "Ъ" підтверджують, що така рокіровка можлива: "Угода у Польщі практично розвалилася через об'єктивні причини — у Польщі посилюється банківське регулювання, і в цілому на падаючому ринку там зараз немає можливості для таких угод". За словами іншого співрозмовника "Ъ", якщо ще півроку тому можливість продажу російського підрозділу не допускалася в принципі і стратегія групи передбачала тільки скорочення активів під ризиком в Росії, то зараз ймовірність прийняття такого рішення істотно зросла.

Відео дня

На кінець третього кварталу на російському ринку Райффайзенбанк займав 14-е місце за активами (848 млрд руб., 1 дол. - 65 руб.), 11-е місце з капіталу, 7-е — за обсягом коштів фізосіб (326 млрд руб.).

Російський Райффайзенбанк за розміром активів близький до польської "дочки" і займає близько 10% активів RBI (в Росії — активи на €12,2 млрд, Польщі — на €14,7 млрд), однак його внесок у прибуток материнської структури набагато більш значний — понад 50% прибутку всієї групи. Відповідно до міжнародної звітності за дев'ять місяців 2015 року російський бізнес RBI приніс чистий прибуток €253 млн, а польський — тільки €40 млн. Загальний прибуток групи за цей період склав €432 млн.

Розглядати можливість продажу свого найприбутковішого активу RBI змушений через необхідність зниження вкладень в ризикові активи (на €8,2 млрд до 2017 року). Після проходження стрес-тесту ЄЦБ в жовтні 2014 року, за яким RBI показав один з найслабших серед найбільших європейських банків результатів, його глава Карл Севельда публічно заявив про плани виходу з окремих ринків Центральної та Східної Європи. У 2014 році RBI прийняв стратегію скорочення бізнесу в Росії на 20%. За інформацією джерел "Ъ", з боку регуляторів RBI — ЦБ Австрії та ЄЦБ — постійно звучить заклик про скорочення присутності в Росії. Однак сам RBI вчора повідомив, що "не має жодних намірів щодо продажу російського бізнесу".

Довідка УНІАН. В Україні з 1992 року працює «Райффайзен Банк Аваль» (Київ р.), він входить в групу найбільших банків за активами. З 2005 року банк належить міжнародній фінансовій групі «Райффайзен Банк Інтернаціональ» (Австрія).

В кінці липня п.р. Європейський банк реконструкції і розвитку повідомив, що прийняв рішення підтримати проект, що передбачає входження в капітал «Райффайзен Банку Аваль».

Антимонопольний комітет України дозволив ЄБРР сконцентрувати понад 25% акцій «Райффайзен Банку Аваль» 15 жовтня 2015 року.

«Райффайзен Банк Аваль» за січень-вересень 2015 року отримав 2,064 млрд грн збитку, що у 1,5 рази більше показника за аналогічний період попереднього року.