Ілюстрація REUTERS

24 червня продовжиться судовий процес у справі про монополію на продаж сигарет ТОВ «Тедіс», що підконтрольна, за даними ЗМІ, одеському олігархові Борису Кауфману.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, в результаті змови західних виробників сигарет і «Тедіса» одна єдина компанія вже багато років контролює 99,4 % ринку сигарет в Україні. Він нагадує, що в 2016 році «Тедіс» оштрафували на 432 мільйони гривень, з яких виплачено на сьогоднішній день 300 мільйонів. Також у жовтні 2019 року Антимонопольний комітет наклав на «Тедіс» і 4 групи компаній штрафи в загальній сумі 6.5 млрд гривень. З цієї суми на "Тедіс Україна" припадає 3,4 млрд. грн.

Відео дня

"Стратегію захисту «Тедіса» можна назвати так – затягувати розгляд штрафів у судах, щоб монополія продовжувала працювати, домагатися заміни голови АМКУ Терентьєва, створювати собі політичне прикриття. Активність у Господарському суді міста Києва, яка не може не викликати подив, виявляє по даній справі СБУ. У відомстві Баканова є главк «К», який контролює діяльність судів, та дзвінки до голови суду Хрипуна сприяють перенесенню суду, а будь-яке затягування на руку «Тедісу». Сподіваюся, СБУ не буде, під приводом скарг іноземних інвесторів сприяти, таким чином, Кауфману, а навпаки, допоможе суддям як можна швидше стягнути до бюджету всю суму штрафу", - пише Бутусов.

Він нагадує, що рішенням Антимонопольного комітету від 16 грудня 2016-го було встановлено, що «Тедіс» займає монопольне становище на ринку, а конкурентів усувають. Також було встановлено, що компанія завищує ціни.

"У грудні 2016 року АМКУ прийняв рішення, що визнало «Тедіс» монополістом, і констатував факти зловживання монопольним становищем. Штраф тоді склав 432 мільйони гривень (з яких на сьогодні сплачено 300 млн грн). АМКУ виграв всі судові інстанції, проте на сьогодні початок виконавчого провадження по справі блокується технічним позовом з боку акціонера «Тедіс» - кіпрської компанії Мегаполіс", - цитує Бутусов у своєму пості голову АМКУ Юрія Терентьєва, який прокоментував виданню Цензор.Нет судовий процес проти монополії «Тедіса».