Законопроект про валютне регулювання, який розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі, найближчим часом не може бути поданий для розгляду у Верховну Раду. Про це в інтерв`ю УНІАН заявив народний депутат України Юрій ВОРОПАЄВ. Він є співавтором проекту закону «Про валютне регулювання та валютний контроль», який був прийнятий парламентом у першому читанні ще в квітні 2011 року.

«Вони не можуть подавати на реєстрацію, поки той (законопроект - УНІАН), який прийнятий у першому читанні, не буде розглянутий Верховною Радою. Такого права немає, згідно з Регламентом Верховної Ради України», - сказав Ю.ВОРОПАЄВ.

Народний депутат зазначив, що згідно із законопроектом, співавтором якого він є, проходять консультації й обговорення в рамках спеціальної робочої групи за участю Національного банку України.

Відео дня

«Створена робоча група, ми обговорюємо, думки, правки тощо. Там робота йде. Тут з`являється Мінекономіки зі своєю пропозицією. Я розумію так, що ця пропозиція не в якій мірі не узгоджена з Національним банком. Я вважаю неправильним це. Такий закон не можна приймати без узгодження з Нацбанком. Я не говорю, що потрібно в повній мірі враховувати пропозиції НБУ, але працювати з ним і узгоджувати з ним, у будь-якому випадку, треба», - сказав Ю.ВОРОПАЄВ.

При цьому він не зміг прокоментувати причину появи вищезгаданого законопроекту Мінекономіки.

У свою чергу директор юридичного департаменту Національного банку України (НБУ) Віктор НОВІКОВ в інтерв`ю УНІАН підтвердив, що Мінекономіки, принаймні, цього року, не проводило консультацій з Нацбанком із приводу свого законопроекту про валютне регулювання. Представник регулятора зазначив, що урядове відомство представило документ для спільного обговорення і НБУ вивчить його і надасть свої рекомендації.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку та торгівлі розробило свій законопроект «Про валютне регулювання і валютний контроль». Текст документа оприлюднено на сайті відомства.

Документом визначається, що статус головного органу валютного регулювання матиме Національний банк України, а Кабінет міністрів - орган валютного регулювання.

Законопроект містить норму, якою пропонується надати Нацбанку право, за узгодженням з Кабінетом міністрів України, вводити строком до 6 місяців вимоги щодо обов`язкового продажу не більше 50% загальної суми надходжень в іноземній валюті на користь резидентів. Виключення складають активи інститутів загального інвестування і активи недержавних пенсійних фондів.

Документом пропонується встановити, що валюта України - єдиний законний засіб платежу на території України. Ціни (тарифи) на товари, які призначені для реалізації на внутрішньому ринку України, встановлюються виключно у валюті України. Використання будь-яких еквівалентів в іноземних валютах забороняється.

Мінекономіки також пропонує вимоги до розміру статутного капіталу (фонду) для резидентів встановлювати у валюті України.

При цьому, на розгляді у Верховній Раді з 2007 року знаходиться законопроект «Про валютне регулювання і валютний контроль», авторами якого є Борис КОЛЕСНІКОВ, Ігор ПРАСОЛОВ, Віталій ХОМУТИННІК і Юрій ВОРОПАЄВ. У Нацбанку називали цей документ базовим, і його доопрацювання проходить за активної участі регулятора.

У червні ц.р. голова Нацбанку Сергій АРБУЗОВ заявив УНІАН, що поки що не вироблена єдина позиція з ряду норм законопроекту стосовно валютного регулювання.

“Обговорення продовжується. Немає єдиного якогось висновку... - сказав він. - Зараз цей закон відпрацьовується з депутатами, які його подали. Думаю, найближчим часом він вийде. Це не від нас залежить. Усі свої зауваження ми подали”.