Попри те, що дефолт РФ за урядовими зовнішніми зобов’язаннями прогнозували вже з травня 2022 року, і котирування облігацій вже відпрацювали цей негативний сценарій, найтяжчі наслідки попереду.

По-перше, дефолтом Росію викреслили з переліку держав, які можуть позичати кошти на зовнішніх ринках. Тепер РФ доведеться спиратися лише на позики в рублях, ринок яких обмежений.

Чи відкриють для уряду РФ свої ринки Китай та Індія? Я в цьому не впевнений. КНР досить прискіпливо ставиться навіть до питань торгівлі з РФ і не поспішає переходити на розрахунки в національних валютах при торгівлі з Росією. Народний банк КНР робить систематичні ін’єкції ліквідності на внутрішньому ринку не для того, щоб віддавати юань під 3-4% за межі КНР, а для того, щоб економіка КНР отримувала додатковий стимул для розвитку.

Відео дня

По-друге, неможливість позичати кошти з-за меж РФ і обмежений внутрішній ресурс може підвести Росію до секвестру федерального бюджету вже в другому півріччі 2022 року. Особливо цей сценарій ймовірний при просіданні цін на російську нафту. Нагадаю, що країни ЄС та G-7 зараз активно обговорюють механізми введення цінової стелі на нафту, яка походить з РФ. Якщо ціна нафти марок URALS та SOKOL опуститься нижче 50 доларів за барель, то потік нафтодоларів до РФ зменшиться до критичного для неї рівня.

Тепер РФ доведеться спиратися лише на позики в рублях, ринок яких обмежений

По-третє, об’єктивна необхідність зменшення видатків федерального бюджету через неможливість позичати призведе до того, що уряд Мішустіна не зможе займатись тим, чим він займається зараз, – субсидіюванням коштом нафтодоларів тих галузей, які постраждали від санкцій. За півроку це посилить розвал структури галузевих російських ринків, і ми зможемо побачити темп падіння ВВП РФ у двозначних цифрах, а слідом за цим буде зростати безробіття.

По-четверте, при секвестрі бюджету уряд РФ вже не зможе розв’язувати питання адекватних соціальних та інших виплат. Потрібно також враховувати фактор двозначної інфляції, яка не сумісна з секвестром соціальних видатків. Ті ж їхні військові, які зараз беруть участь у війні в Україні за гроші, якщо отримають зарплату через півроку, виявлять, що на неї можна буде купити значно менше, ніж зараз. Невдоволення в армії – це досить серйозний ризик при управлінні російськими регіонами.

І, по-п’яте, через деякий час після офіційного дефолту інвестори, які зараз тримають євробонди РФ, почнуть судову тяганину за те, щоб перед ними погасили заборгованість. Це означає, що роботу урядових служб та держкомпаній РФ за кордом буде дуже сильно ускладнено.

...при секвестрі бюджету уряд РФ вже не зможе розв’язувати питання адекватних соціальних та інших виплат

У 1998 році РФ формально відхрестилась від дефолту за зовнішніми облігаціями, але на ринку рублевих ДКО (державних короткострокових зобов’язань) тоді було багато нерезидентів і вони реально постраждали від дій уряду. По одному з позовів постраждалих на авіасалоні у Європі було заарештовано кілька військових літаків РФ. Тоді скандал вдалось врегулювати, але зараз через санкції такі "сюрпризи" для росіян тепер будуть відбуватись дуже часто.

Тож, як бачимо, не дарма РФ чинить опір дефолту та санкціям проти їх депозитарію і намагається запустити схему погашення заборгованості перед інвесторами в рублях. Мені важко сказати, якій відсоток інвесторів купиться на чергові російські казки, але проблема в тому, що куплену за рублі валюту ще потрібно вивезти. Втім, за попередніми розрахунками, заборгованість уряду РФ за євробондами складає близько 20 млрд доларів, якщо 5-10 млрд будуть погашені через схему російського Мінфіну, то для України це буде означати тільки те, що нам дістанеться більше російських активів, які вже зараз заарештовані на території країн ЄС, США, Канади, Японії та Швейцарії. А це вже близько 1 трлн доларів США.