Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (реєстраційний номер 3304).

Читайте такожЗеленський розповів, на якому етапі створення "інвестиційних нянь"

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 258 народних депутатів України.

Відео дня

В пояснювальній записці до документа сказано, що за роки своєї незалежності Україна фактично немає жодного випадку реального повернення злочинних активів до державного бюджету із закордонних юрисдикцій.

Заступниця голови комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, одна із авторів законопроекту Галина Янченко зазначила на засіданні парламенту, що ухвалення даного законопроекту дозволить державі повернути мільярди виведених за кордон та схованих там коштів. Вона зазначила, що ним передбачено подання цивільних позовів, які йтимуть паралельно з кримінальними провадженнями і розслідуваннями в Україні.

«Координувати таку роботу ми доручаємо так званій АРМІ - це Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та повернення активів», - повідомила вона.

За її словами, законопроектом передбачена можливість для АРМА «залучати так званих фандерів, яких ще називають юридичні фонди... -це професійні юридичні компанії, які наймають юристів для того, щоб допомагати державам розшукувати, накладати арешти та повертати кошти назад в ці країни».

Янченко зауважила, що фандери в якості гонорару за свою роботу отримують частку від повернених активів.

Наголошується, що законопроект спрямований на вдосконалення правового регулювання відносин, що виникають у зв’язку із представництвом та захистом прав та інтересів України у закордонних юрисдикційних органах у спорах та справах щодо майна (активів), яке прямо або опосередковано походить з юрисдикції України, має ознаки протиправного походження і на яке за законодавством України може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, підготовкою до такого представництва та захисту.