Фото yuzhnoye.com.ua

Поки Ілон Маск освоює космос, керівники КБ "Південне" освоюють держбюджет, попутно втрачаючи цінні кадри. У соцмережах розгорається скандал навколо ситуації, в якій опинився колись флагман освоєння космосу – Конструкторське Бюро "Південне".

Напевно, головна проблема української космічної галузі в тому, що її розвивають ті ж особистості, що і десятки років тому. Про це заявив експерт Віктор Таран на своїй Facebook сторінці, роблячи акцент на тому, що за час існування незалежної України майже не було ніяких проривних розробок. Виглядає так, що весь цей час головне підприємство по цьому напрямку КБ "Південне" викачувало гроші з бюджету.

"У 2013-2015 збитки склали 4.1 млрд грн; в 2016 прибуток виник лише в результаті списання державою боргу перед "Ощадбанком"; в документації за 2019 рік 19 млн грн прибутку в 2018 змінилося на 27.4 млн грн збитків," - Віктор Таран. Таким чином очевидно, що конструкторське бюро потребує радикальних змін, якщо ми не хочемо втратити надію на участь у космічних проектах.

Відео дня
Фото facebook.com/victor.taran.5

Тим часом, за інформацією експерта, в проекті бюджету закладено майже дворазове збільшення витрат на космічну галузь (573 млн грн проти 264 млн у цьому році). Але чи є сенс фінансувати напівмертву освіту з відверто радянським стилем управління, родом з 40-х років минулого століття? Відомі випадки відвертої корупції в КБ "Південне", про які не можуть не знати правоохоронні органи.

У коментарях до посту Віктора Тарана співробітники КБ Південне поділилися інформацією про те, що бюро постійно залишають перспективні кадри. "Відчуваю, що навіть якщо завалити нас грошима, результату ми досягти вже не зможемо," - написав Андрій Свистула, начальник групи, яка працює з конструкторською документацією ракет-носіїв.

Фото facebook.com/victor.taran.5