Ілюстрація REUTERS

Грецький консорціум Global Visa Center World (Hellas) здивований ходом проведення тендеру щодо відбору візового центру для консульств Польщі в Україні. Про це йдеться у повідомленні компанії у зв'язку із рішенням Національної апеляційної палати Польщі від 18 листопада скасувати перемогу грецького учасника.

"Ситуація спірна і досить дивна. Національна апеляційна палата сама повернула Hellas до участі в тендері, анулювавши в серпні рішення посольства Польщі, яке визнало нашу пропозицію неринковою і виключило нас з тендеру. Тепер посольство Польщі обирає нашу пропозицію, але вже сама палата позбавляє нас на тій самій підставі про низьку вартість, яку вона відкинула вперше", - нагадали в Hellas.

"Наша цінова пропозиція розрахована на підставі успішного та багаторічного досвіду видачі віз у 71 візовому центрі в 11 країнах. Ми наполягаємо, що це реальна ціна, за яку ми готові надавати послуги. Ми використовуємо сучасні телекомунікаційні технології та алгоритм, що дозволяє звести до мінімуму помилки та час на подання документів", - наголосили у компанії.

Відео дня

Hellas зазначає, що її маркетингова стратегія полягає у наданні первинних послуг з їхньої собівартості. "Наш заробіток полягає у наданні додаткових послуг для людей, які мають можливість платити за них. Цей підхід дуже демократичний - платники податків Польщі економлять, найменш захищені верстви населення не переплачують за візи, отримуючи їх за собівартістю, а багаті платять за додатковий сервіс", - йдеться у повідомленні."Ми не розуміємо, чому бюджет Польщі вирішив переплачувати 13 млн євро. Наша пропозиція дозволяла заощадити 30% від очікуваної вартості закупівлі. Це точно не вигідно польським платникам податків", - вважають у грецькій фірмі.

Грецький консорціум назвав тендер "непрозорим і таким, що не відповідає європейській практиці". "Хід відбору вказує на те, що посольство вже має переможця, якому необхідно забезпечити контракт. Вгадати хто це не складно - це єдина фірма без досвіду видачі віз, та до того ж має польську реєстрацію. Ми закликаємо наших конкурентів - відомі міжнародні компанії відмовитися від участі в такому тендері і бойкотувати його. Адже роль масовки, як уже стало зрозуміло, у подібних розподілах замовлень може лише зашкодити репутації", - вважають у Hellas.

Польське посольство із грудня 2020 року проводить тендер на вибір візового центру. Після останнього рішення Національної апеляційної палати вибір мають зробити між міжнародною компанією VFS Global, яка надає послуги з обробки документів на візи до Польщі останні 10 років, та польсько-французьким консорціумом Personnel Service – TLScontact