Майже 29 млрд грн отримано від продажу активів банків, що ліквідуються, за 7 років / фото УНІАН

За сім років роботи системи Прозорро.Продажі у ній було проведено більше 230 тисяч аукціонів з реалізації активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів. Із них понад 14 тисяч завершилися успішно, а сума продажів склала майже 29 млрд грн. При цьому тільки за час повномасштабної війни за фактом результативних аукціонів Фонду гарантування отримано 6,4 млрд грн, які пішли на розрахунок із кредиторами банків, що ліквідуються.

У вересні 2023 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оголосив про старт пілотного проекту з продажу активів банків, що ліквідуються,за так званим "галузевим принципом". Суть ідеї полягає в тому, що в один пул об’єднуються, а зрештою і виставляються на аукціон кредити, видані кількома банками, але зі спільною ознакою – КВЕД позичальника. Відтоді у системі було виставлено на продаж 6 таких "галузевих пулів", але жоден із них поки не було продано. Ще два пули виставлено на продаж на 19 та 25 грудня. Документи для вивчення потенційними інвесторами доступні у тому числі у віртуальній кімнаті даних, повідомляє 24 канал.

Фонд продовжує тестувати нові підходи до продажу активів банків, у першу чергу кредитів. Адже, за інформацією ЗМІ, на сьогодні загальна заборгованість позичальників перед банками-банкрутами, що перейшли в управління Фонду,складає близько 96 млрд грн і 85 млрд із них – борги юридичних осіб. При цьому у середньому лише близько 10 % кредитів продовжують обслуговуватися на момент формування ліквідаційної маси банку. "Хоча, у значній мірі саме від обслуговування кредитів залежить повернення коштів кредиторам банків-банкрутів", - відзначає видання, додаючи, що "це не абстрактні гроші банкірів, які не впоралися з керуванням фінустановою. У більшості це кошти, які банки залучили від інших підприємств та пересічних громадян у якості депозитів. І якщо вкладникам, фізичним особам, кошти після банкрутства банкувідшкодовує Фонд гарантування, то із юридичнимиособами, а також іншими "негарантованими" кредиторами збанкрутілих банків ситуація складніша. Вони також мають право на повернення своїх грошей, але у порядку черговості. Ключовимджерелом повернення їх грошей, є кошти від продажу активів банків-банкрутів".

Відео дня

Складність продажу активів банків, що ліквідуються, полягає в тому, що далеко не всі вони є цікавими для інвесторів. 

"Фонд гарантування може продавати не актив, а право вимоги. Це означає, що ви отримаєте не актив (приміром, передане у заставу банку майно), а лише право боротися за нього. І що потрібно буде вирішувати багато юридичних проблем. Власне вони й продають ці активи, тому що банки були нечесні, кажучи, що ці активи коштують набагато дорожче, ніж є насправді. Мова про те, що банки обліковували активи за завищеними цінами, за якими зараз їх нікому не продати", – пояснив інвестиційний банкір, фінансовий експерт Сергій Фурса.

Через неоднорідність і специфічність активів банків-банкрутів ФГВФО й вимушений постійно тестувати нові способи зацікавити інвесторів.

"Права вимоги за кредитом – досить специфічний актив. Це не авто чи нерухомість, які ти одразу отримуєш собі у право власності і можеш ними розпоряджатися. Купуючи кредит переможець аукціону отримує право вимагати від позичальника повернення боргу. Якщо цього не відбувається, новий кредитор може почати процедуру стягнення майна, які передавалися у заставу за договором. Тому у питанні вартості кредиту не стільки цікава загальна заборгованість за договором, яка за роки, поки договір не обслуговувався могла "на папері" зрости у рази. Цінність кредиту – здебільшого в заставі. Попри це на перші торги усі активи банків, що ліквідуються, виставляються за вищою із величин – їх оціночною або ж балансовою вартістю", - пояснює  Віктор Гутніченко, заступник директора департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів.   

На першому етапі активи виставляються кожен окремо, на індивідуальні торги, із поступовим зниженням ціни лоту. Наступний крок – те, що не вдалося продати окремо, об'єднується в пули, у тому числі – за галузевою ознакою.

Участь в аукціонах можуть брати як фізичні, так і юридичні особи, крім позичальників та поручителів за виставленими на продаж договорами. Також учасником  аукціону не може бути рф і пов’язані з нею особи. За статистикою,лише 5-10% оголошених Фондом аукціонів завершуються результативно. Решта торгів не відбувається через відсутність потенційних покупців. А самі активи на продаж виставляються подекуди по 15-20 разів. 

Документи для вивчення потенційними інвесторами доступні у тому числі у віртуальній кімнаті даних. "Інтерес зі сторони потенційних покупців є, ми бачимо, що у віртуальній кімнаті матеріали кредитних справ вивчаються, але рішення, чи брати участь і торгах і коли – приймають тільки покупці", - пояснив Віктор Гутніченко.    

Продажі активів банків, що ліквідуються, у системі Прозорро.Продажі відбуваються за двома моделями аукціонів: англійським або гібридним голландським. Видання відзначає, що кожна з цих моделей передбачає, що в підсумку переможцем аукціону стане учасник, який запропонує найвищу ціну за лот. 

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни з банківського ринку було виведено 8 банків, ліквідацію яких сьогодні здійснює Фонд гарантування вкладів. За цей час вкладникам банків виплачено 8,8 млрд грн гарантованого відшкодування, а кредиторам цих установ перераховано майже 10 млрд грн.