У частині боргів і запозичень існують обмеження в можливостях / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Міністерство фінансів хотіло б знизити залежність від зовнішніх кредитних ресурсів.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в ході онлайн-конференції. Організатором заходу виступив Інститут Горшеніна.

Читайте такожМВФ відмовив Україні у надзвичайній фіндопомозі - Мінфін

Відео дня

"Нам би хотілося мати більш довгострокові інструменти для інвестування, щоб бути менш залежними від зовнішніх кредитів. Тому що зараз ми, як Мінфін, дуже залежні від зовнішніх кредитних ресурсів. Це в першу чергу кредитні ресурси МВФ, далі - макрофінансова кредитна підтримка, далі йде Світовий банк", - сказав Марченко.

Міністр зазначив, що всі інші приватні інституційні інвестори дивляться, чи є у нас програма МВФ. За словами Марченка, наявність програми означає меншу процентну ставку і більше можливостей для запозичень.

"Звичайно, в ситуації, коли ми маємо впроваджувати зміни в антикорупційне законодавство, і це залежить вже не від Мінфіну, а від парламенту та інших органів та інституцій, нам не хотілося б таким чином бути залежними від зовнішніх джерел запозичень. Але маємо те, що маємо, і в цій ситуації ми змушені розглядати різні варіанти та комбінації", - сказав глава Мінфіну.

Як зазначив Марченко, в частині боргів і запозичень існують обмеження в можливостях, в першу чергу, через велику зарегульованість ринку. Міністр підкреслив, що попит на внутрішні облігації незначний при тому, що процентні ставки досить високі.

"Наприклад, за тримісячними облігаціями при обліковій ставці 6% і інфляції 2,4% ми позичаємо під 10%. Ми вважаємо це несправедливим з одного боку, але, розуміючи, що це ринок, ми готові приймати ситуацію на ринку", - сказав Марченко.

Він додав, що Мінфін хотів би бути активним учасником вторинного ринку запозичень.

"Нам би хотілося, щоб внутрішній ринок запозичень був більш розвиненим, ми говоримо про створення вторинного ринку... є побажання, щоб вторинний ринок був активним, і ми могли залучати інвесторів з інших країн, а вкладники могли б вкладати в наші облігації. При цьому Мінфін з метою компенсації ризиків хотів би бути активним учасником на цьому ринку", - зазначив Марченко.

Хронологія подій

  • 9 червня 2020 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової програми співпраці України та Фонду в розмірі 2,1 млрд доларів.
  • 18 листопада президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Кристаліною Георгієвою, в якій заявив, що Україна виконала всі " структурні маяки", передбачені для перегляду програми Міжнародного валютного фонду.
  • 24 листопада 2020 року радник керівника офісу президента Тимофій Милованов заявив про те, що траншу МВФ у 2020 році не буде.
  • 27 листопада 2020 року міністр фінансів Сергій Марченко заявив про те, що Міжнародний валютний фонд не розглядає виділення Україні надзвичайного фінансування.
  • 3 грудня 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що Україна виконала чотири з десяти структурних маяків нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.