Законопроект прийнято у першому читанні / фото УНІАН

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект №3377 по допомозі сфері культури, креативним індустріям, туризму, малому та середньому бізнесу (МСБ).

Про це на своїй сторінці у Facebook написав нардеп від «Слуги народу» Олександр Ткаченко.

За словами Ткаченка, законопроект допоможе культурі та МСБ пережити й відновитися після карантинної кризи.

Відео дня

«Сьогодні сфера культури й креативні індустрії стоять з протягнутою рукою. Кабмін підтвердив, що вони серед тих, хто постраждав найбільше. Хоча своїм попереднім рішенням Уряд намагався критично зменшити видатки на культуру, та ми впевнено відстояли свою позицію. Було очевидно, що без допомоги з боку держави можуть зникнути десятки чи сотні компаній, люди втратять роботу, а це понад 1 мільйон працюючих», - зазначив він.

Нардеп від СН наголосив, що даний законопроект є першим кроком назустріч українській культурі та рукою допомоги від держави.

Читайте такожКабмін розробляє програму підтримки креативних індустрій - Шмигаль

«Ми розширюємо застосування грантової системи державної допомоги для інституційної та індивідуальної підтримки у сфері культури, креативних індустрій та туризмі.

- Гранти на підтримку видаватимуться через Український Культурний Фонд, Держкіно, Інститут книги, агенції по туризму, тощо.

- Виділені кошти не будуть оподатковуватись та є безповоротними.

- Законом буде введено ряд полегшень на час карантину та до кінця року», - повідомив Ткаченко.

Наступним кроком, за словами депутатам, є зменшення ставки ПДВ і введення її на рівні 7%, адже подібний підхід працює в багатьох європейських країнах.

«Ми співпрацюємо з Кабміном і будемо вимагати виділити на гранти щонайменше 1,8 млрд грн. Ці кошти мають бути закладені в бюджет уже цього року. Без культури немає нації. Креативні індустрії — це книги, які ми читаємо під час карантину; кіно та програми, які дивимось; музика, яку слухаємо; музеї, якими тепер гуляємо віртуально та багато іншого», - підсумував Олександр Ткаченко.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін суттєво розширив можливості програми пільгового кредитування «5-7-9», щоб підтримати на час кризи мікро- і малий бізнес. Крім того, було оголошено про запуск ще однієї програми кредитування бізнесу «Нові гроші».