2 березня глава Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна записала відеозвернення, в якому визнала, що російська економіка зіткнулася з екстремальною і "абсолютно нестандартною ситуацією". І хоча, за її словами, було зроблено все, щоб фінансова система РФ могла впоратися з "шоком економічної і політичної природи", давайте поговоримо про грошову арифметику.

Коли Європейський союз ввів санкції проти Центробанку РФ, офіційно було оголошено, що під санкції потрапило 250 млрд доларів валютних резервів. Також відомо, що заморожена валюта в Європі становила близько 50% валютної частини золотовалютних резервів. З тих пір до клубу тих, хто ввів санкції, додалася: Швейцарія, Японія і США.

У перший день весни готівковий ринок в Москві вдалося "втихомирити", максимальні котирування на продаж долара США впали з 200 до 180 рублів

Провести точну оцінку складно, оскільки, навіть знаючи валютну структуру ЗВР, складно передбачити, в якій юрисдикції вони були розміщені. Але, зіставивши стару статистику ЦБ за структурою валют, розумієш, що там любили "ходити на ринок євро-долара", тобто, розміщувати депозити в доларах, але в європейських банках. При тому, що в євро у ЦБ РФ в резервах було 160-180 млрд євро, заморозили 250 млрд доларів.

Думаю, що в сукупності, санкції США, Японії, Великобританії та ЄС заморозили приблизно 400-420 млрд доларів активів Центробанку Росії. У самого ЦБ РФ з ліквідних активів залишилися в розпорядженні юані (70-85 млрд дол) і золото (близько 135 млрд доларів) (розрахунки приблизні).

І якщо прикладу ЄС піде Пекін, то ЦБ РФ взагалі ризикує залишитися без валютної частини ЗВР.

Підозрюю, що на практиці ситуація з ЗВР ЦБ РФ куди гірше: можливо, не вся їх частина ліквідна. На такі думки наштовхують поспішні дії Центробанку.

По-перше, чудовий указ не зараховувати валюту на іноземні рахунки резидентів. А якщо роботодавець платить зарплату? Або якщо оплата на конкретний рахунок прописана в контракті?

По-друге, обов'язковий продаж валютної виручки в розмірі 80% не тільки за лютий, але і за січень.

І, по-третє, заборона на відторгнення цінних паперів нерезидентами без диференціації цих нерезидентів. Тобто, заручниками стали всі, включаючи інвесторів з країн, які санкції не вводили.

Однак думки експертів все ж розійшлися. Одні підозрюють ЦБ в false-reporting, інші припускають, що швидко продати золото навіть на 30 млрд доларів без великого дисконту до світової ціни не вийде. Цікавий і той факт, що сторінку з більш детальною інформацією про ЗВР Центробанк зі свого сайту не видалив, але залишив там тільки старі дані.

Так що ж приховує ЦБ РФ? Відповідь може здатися банальною – це неготовність до несподіваних санкцій ЄС.

У перший день весни готівковий ринок в Москві вдалося "втихомирити", максимальні котирування на продаж долара США впали з 200 до 180 рублів. Але, думаю, це все ненадовго, так як Центробанк вкидає в систему по 2,0-2,5 трлн рублів на день, і це тільки через рефінансування.

1-го березня на ММВБ курс досяг 109 рублів за Долар, але, тим не менш, котирування на продаж доларів по 130-180 з готівкового ринку Москви не зникли, а значить, як тільки на ринок почнуть діяти тільки фундаментальні фактори, дорога до позначки 200 знову буде відкрита.

Особливу печаль для держкомпаній РФ викличуть санкції Швейцарії, тому що до 80% товарного експорту РФ проходить через рахунки саме в швейцарських банках. Так, буквально відразу після оголошення про те, що Швейцарія приєднається до санкцій ЄС, компанія-оператор "Північного потоку 2" оголосила, що буде подавати на банкрутство.

Віталій Шапран, член Українського товариства фінансових аналітиків