В Україні вже шостий місяць йде повномасштабна війна, яку розпочав проти нашої мирної держави кривавий російський агресор. Ця біда в перші дні настільки об’єднала громадян, що рівень злочинності, за офіційними даними знизився майже до нуля.

Однак з плином часу попри усі складнощі економічна активність почала відновлюватися. І разом з цим фінансові шахраї та аферисти повернулися до старого "ремесла", поповнивши свою "скарбничку" новими пастками для довірливих українців.

Однією з найпопулярніших схем по викачуванню коштів з громадян в умовах воєнного стану є фейкові оголошення про збір коштів на допомогу армії чи вимушеним переселенцям.

Відео дня

Насправді, збором коштів на потребу українських військових, переселенців й інших нужденних від 24 лютого почали займатися і пересічні громадяни, які мають змогу закуповувати та доставляти необхідні, часом дефіцитні речі.

Аферисти намагаються нагріти руки на волонтерстві

Проте аферисти, користуючись добрими намірами співгромадян допомогти один одному, намагаються нагріти руки на цій важливій справі. І роблять вони це віртуозно і різними способами. Починаючи від надсилання повідомлень в соціальних мережах з проханням пожертвувати кошти і закінчуючи створенням шахрайських сайтів, які візуально схожі на ресурси справжніх благодійних фондів, де нібито можна переказати кошти на підтримку героїчних Збройних сил України.

В першому випадку максимум можна втратити кошти, які планували витратити на благодійність. В другому – є ризик того, що аферисти за умови розголошення персональних даних вкрадуть усі наявні кошти з банківської карти.

Для того, щоб захиститися від такого виду шахрайства необхідно обов’язково перевіряти інформацію про тих, кому збираєтеся перерахувати кошти, а також ніколи не можна розголошувати персональні дані, а саме CVV-код і PIN-код банківської карти.

Аферисти розміщують вигідні пропозиції за декілька разів нижчою ціною

Не менш поширеним видом шахрайства зараз є оренда неіснуючої нерухомості. Аферисти, користуючись потребою українців у житлі, розміщують вигідні пропозиції за декілька разів нижчою ціною.

Коли телефонуєш за таким оголошенням, виявляється, що власник знаходиться десь за містом і йому для того, щоб притримати для вас цей варіант, необхідно пересвідчитися у серйозності намірів. Тому він просить перерахувати предоплату. Як тільки аферист отримає кошти, одразу вимикає телефон. Як наслідок, жертва залишається і без житла, і втрачає гроші.

Щоб уникнути такого сумного сценарію, необхідно пам’ятати просте правило: ніколи не можна перераховувати жодних, навіть символічних, коштів за житло, яке ви навіть в очі не бачили. Якщо так званий власник просить гроші під будь-яким приводом наперед, можна майже зі сто відсотковою впевненістю вважати, що це – шахрай!

Ще однією поширеною схемою аферистів в умовах воєнного стану стали фейкові евакуаційні перевезення. Це дуже цинічна і безжалісна афера на горі громадян, адже, турбуючись про безпеку своїх рідних і близьких, люди готові віддати останнє, щоб уберегти їх. Однак, відправивши гроші шахраю, люди залишаються і без кревних, і без життєво необхідного транспорту.

Для того, щоб уберегтися від цього ніколи не можна перераховувати кошти, якщо не маєте цілковитої впевненості, куди вони підуть. Евакуаційні рейси з небезпечних районів організовує держава. Вони безкоштовні. Також є багато небайдужих людей, які власним транспортом вивозять тих, хто цього потребує. Переважно вони гуртуються в тематичних спільнотах у соціальних мережах і передоплати зазвичай не беруть.

Якщо й доведеться щось сплатити за послугу, то тільки по факту, коли людину вивезуть. Не поспішайте переказувати кошти та спробуйте домовитися про розрахунок за фактично надану допомогу.

Поширеною схемою аферистів стало вивезення чоловіків призовного віку закордон

Ще однією поширеною схемою аферистів стало вивезення чоловіків призовного віку закордон. Вони обіцяють безперешкодний виїзд з України через пункти пропуску чи поза ними. Оцінюють свої послуги у кілька тисяч доларів, і беруть також у криптовалюті. Деякі з таких пропозицій – обманом витягують кошти з громадян, інші – втягують їх у кримінальну діяльність.

Для того, щоб не потрапити на гачок аферистів, не варто довіряти ворожій пропаганді, яка намагається скомпрометувати національний опір та звинуватити захисників України у корупції.

Українські прикордонники ефективно протидіють спробам порушення державного кордону нашої країни. Факти корупції викриваються, а винних притягують до відповідальності за злочини, пов’язані зі спробами підкупу посадових осіб, організацією незаконного переміщення через кордон з використанням підроблених документів.

В сьогоднішніх складних умовах, в яких ми змушені жити, варто бути особливо обережним. Необхідно включати критичне мислення і перевіряти детально інформацію перед тим, як відправити комусь кошти. Дотримання простих правил та розуміння очевидних істин допоможуть викрити злі наміри будь-якого афериста і зберегти сімейному бюджету кругленьку суму.

Богдан Слуцький