У МВФ заявили про ризики поширення нових штамів коронавірусу / Ілюстрація REUTERS

У МВФ заявили про більш швидке відновлення світової економіки, але воно нерівномірне, і є тривожні ознаки зростання розриву між розвиненими та економіками, що розвиваються. 

Про це заявив перший заступник голови Міжнародного валютного фонду Джеффрі Окамото.

Читайте такожМісія МВФ повернеться до України після зняття обмежень на тарифи на газ - Корнієнко

Світова економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося, але ризики все ще залишаються, наприклад, поширення нових штамів коронавірусу, заявив Окамото.

Окамото повідомив, що в січні прогнозувалося зростання світової економіки у 2021 році на рівні 5,5%. Однак з'являються перспективи прискореного відновлення завдяки додатковому бюджетному стимулюванню, особливо в США, і перспективам більш масштабної вакцинації.

Разом з тим він зазначив, що відновлення глобальної економіки було "неповним і нерівномірним".

 "Воно неповне у зв'язку з тим, що, попри більш швидке, ніж очікувалося, відновлення в другій половині 2020 року, ВВП в більшості країн залишається істотно нижчим за докризові показники", — пояснив він.

Китай вже значною мірою завершив своє відновлення, повернувшись до докризових рівнів зростання, випереджаючи всі великі економіки, але за його межами є тривожні ознаки того, що розрив між розвиненими економіками, та такими, що ще розвиваються зростає.

За прогнозом МВФ, сукупний дохід на душу населення в країнах з ринковою економікою і в країнах, що розвиваються, за винятком Китаю, в період між 2020 і 2022 роком буде на 22% нижче, ніж якби пандемії не було. "Це призведе до того, що з початку пандемії за межею бідності опиняться майже 90 млн осіб", — заявив Окамото.

Він додав, що, "невизначеність щодо економічного відновлення виключно велика". Невідомо, наскільки затягнеться криза у сфері охорони здоров'я, а доступ до вакцин як і раніше досить нерівномірний як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються.

"Країни з низьким рівнем доходу можуть не побачити масштабної вакцинації до 2022 року, і це і є проблема: ця пандемія закінчиться насправді тільки тоді, коли вона закінчиться для всіх", — заявив Окамото. Іншим ризиком він назвав поширення нових штамів коронавірусу, "які загрожують знизити ефективність існуючих вакцин і підірвати або уповільнити процес відновлення".

Україна і МВФ: що відомо

9 червня 2020 року Рада директорів МВФ прийняла 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.

12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.

Наприкінці листопада Міністерство фінансів повідомило про успішне завершення переговорів з МВФ щодо основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ програми stand-by для України.

Місія Міжнародного валютного фонду 11 січня 2021 р. відновила в Україні роботу з перегляду програми stand-by.

Сьогодні, 13 лютого, за результатами роботи місії постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що місія МВФ провела з українською владою продуктивні переговори, але Україна має продемонструвати більше прогресу в реформах, щоб досягти підписання Угоди про новий транш.

13 лютого 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що Україна продовжить конструктивна співпраця з МВФ.

Головні новини України та світу на ранок 22 березня