Чи можна тариф на світло зробити меншим / фото УНІАН

Зима - це завжди великі цифри в платіжках за газ і світло. Особливо багато доводиться платити за електроенергію тим, у кого електричне опалення. Зменшити ці витрати можна, якщо перейти на двозонний або тризонний тариф - тобто, окремі тарифи вдень і вночі. Розповідаємо, у який час діє нічний тариф на електроенергію і скільки доведеться платити за світло в цьому випадку.   

Як споживається електроенергія - тариф день/ніч у дво- і тризонному поділі 

Крім звичайного лічильника на електроенергію, існують ще двотарифний і тритарифний. Це означає, що підрахунок кВт-год за ними проводиться за певними періодами часу - зонами, і за ними ж оплачується електроенергія. 

Двозонний тариф ділить добу на день і ніч, тризонний - на пікову годину, напівпікову годину і ніч. Давайте подивимося, який денний і який нічний тариф електроенергії в обох випадках. 

Відео дня

За двозонним тарифом електроенергія оплачується так:

  • день, з 07:00 до 23:00 - 2,64 грн/кВт-год;
  • ніч, з 23:00 до 07:00 - 1,32 грн/кВт-год.

За тризонним тарифом:

  • піковий час, з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00 - 3,96 грн/кВт-год;
  • напівпіковий час, з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 і з 22:00 до 23:00 - 2,64 грн/кВт-год;
  • ніч, з 23:00 до 07:00 - 1,05 грн/кВт-год.

Як бачимо, нічний тариф - час його початку і кінця - однаковий: з 23.00 до 7.00 в обох випадках. Але в тризонному лічильнику день ділиться ще на два періоди, в якому 5 годин - це пікові і за них доведеться платити за підвищеним тарифом - 3,96 грн/кВт-год. Це якраз ті ранкові та вечірні години, коли в будинку вмикається більшість електроприладів, тому людині, яка працює, це невигідно. З іншого боку, наприклад, тим, хто на заслуженому відпочинку, такий тариф може бути вигідний.

Двозонний лічильник трохи простіший - коли починається нічний тариф, то електроенергія просто стає в 2 рази дешевшою. Інша справа, що не все можна робити в будинку в період з 23.00 до 7.00. З одного боку, зручно, коли вмикається нічний тариф на електроенергію, використовувати обігрівач, бойлер, пральну машину, можна увімкнути на більшу потужність електроопалення. З іншого - мало хто захоче пилососити вночі, дивитися телевізор або сидіти в інтернеті, а в міській квартирі не завжди можна поставити на ніч і пральну машину. 

У будь-якому разі, перш ніж купувати двотарифний або тритарифний лічильник (вони, до речі, недешеві), слід підрахувати, чи вигідний він вам насправді і як скоро окупиться.

Раніше ми розповідали, що зміниться в Україні з 1 грудня - пенсії, тарифи і нові правила мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: