В Україні зросте кількість відмов в отриманні субсидії / фото УНІАН, Максим Поліщук

В Україні зросте кількість відмов в отриманні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг попри те, що з червня зросли тарифи на електроенергію і державної допомоги потрібує більша кількості людей.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський в коментарі агентству УНІАН зазначив, що закладених в держбюджет 2023 року коштів у розмірі 24,4 млрд грн не вистачить для виплати субсидій усім, хто цього потребує. 

"Хоча уряд може виділити додаткові кошти на субсидії з інших програм, проте, очевидно, багатьом з тих, хто подасть заявки на отримання субсидій, відмовлять. На жаль, держава проводить політику зі скорочення як кількості отримувачів субсидій, так і витрат на субсидії. Це при тому, що через війну багато громадян втратили роботу, бізнес та заощадження", - сказав він.

Відео дня

За його підрахунками, середні витрати домогосподарства через підвищення тарифів на електроенергію зростуть приблизно на 300 гривень. Проте, взимку ці витрати можуть ще додатково зрости.

Ті, хто має електричне опалення, будуть платити більше на декілька тисяч гривень. Також суттєво зростуть витрати, тих, хто використовує бойлери для підігріву води. Експерт вважає, що багатьом людям доведеться робити важкий вибір: сплачувати рахунки за електроенергію, чи купувати продукти.

Він порадив громадянам, у яких комунальні компанії вимагають сплату боргів, проводити їх реструктуризацію, що дозволить відтермінувати сплату заборгованості.

Тарифи на комунальні послуги в Україні - останні новини

За підрахунками Міністерства фінансів, до останнього підвищення тарифів на світло, на субсидії для оплати житлово-комунальних послуг у державному бюджеті на цей рік передбачили 24,4 мільярда гривень. Очікувалось, що 1,7 мільйона сімей отримають таку допомогу. Середній розмір субсидії складе 1 189 гривень.

Проте, у закладені в державному бюджеті кошти не враховували суттєве збільшення "прохачів" субсидій внаслідок зростання з 1 червня тарифів на електроенергію – із 1,44 та 1,68 гривень за кіловат-годину, до 2,64 гривень за кіловат годину.

В Міністерстві соціальної політики підрахували, що через підняття цін на світло, кількість домогосподарств – отримувачів субсидії, може значно збільшитись – приблизно на один мільйон.

Вас також можуть зацікавити новини: