Основною передумовою для повернення до плаваючого курсу є більш збалансований стан валютного ринку / фото REUTERS

Основною передумовою для повернення до плаваючого валютного курсу є збалансування стану валютного ринку.

Про це повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час онлайн-конференції.

"Перш за все, основною передумовою для повернення до плаваючого курсу є більш збалансований стан валютного ринку", - сказав він.

Відео дня

За словами Ніколайчука, обсяги інтервенцій НБУ мають бути значно меншими, ніж влітку та у вересні, коли регулятор щомісяця витрачав 3-4 млрд дол. для збереження курсової стійкості.

"При таких обсягах важко говорити про можливість плаваючого курсу. Для того, щоб такий стан валютного ринку сформувався, нам потрібен більш стабільний транспортний морський коридор, здатність експортувати свою продукцію, тому що залізничні та автомобільні шляхи обмежені. Плюс нам потрібен рівень зниження ризиків безпеки, щоб населення і бізнес не так активно намагалися перевести свої кошти з гривневих активів в долари, як зараз", - зазначив заступник голови Нацбанку.

Курс під час війни:

Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Національний банк України 21 липня послабив офіційний курс гривні на 25% - до 36,57 грн/дол.

У проект державного бюджету на наступний рік Кабмін заклав середній курс гривні 42,2 грн/дол., а наприкінці 2023 року чиновники прогнозують його на рівні 50 грн/дол.

В уряді прогнозують, що у 2023 році курс долара досягне 50 гривень, а індекс споживчих цін складе 30,6%. За вказаним прогнозом, на початку наступного року курс долара становитиме 42 гривні, а в кінці – гривня девальвує до 50. 

Вас також можуть зацікавити новини: