Лідерка Жіночого руху "ЗА МАЙБУТНЄ" Ірина Суслова закликає Уряд виділити додаткові кошти з держбюджету на фінансування репродуктивних програм, розроблених Міністерством охорони здоров'я.

Про необхідність дофінансувати програму вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Суслова нагадала, що в розвинених країнах світу репродуктивні технології входять до базового пакету медичного страхування. В Україні ж, якій загрожує криза депопуляції, держава нині фінансує лише приблизно 450 циклів допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ – ред.) на рік, що становить менше 1% від загальної потреби в них. Кількість позитивних результатів після першої спроби в державних установах значно перевищує результати у приватних клініках через ретельніші критерії відбору, однак на практиці чимало жінок змушені робити повторну спробу ДРТ, яку держава не фінансує. У приватних клініках такі програми коштують у рази дорожче, саме тому через скрутне фінансове становище найбільш зацікавлені в народженні дитини люди позбавляються такої можливості.

Відео дня

"На жаль, у нашій країні сьогодні не існує достатнього фінансування додаткових репродуктивних технологій. У приватних клініках дуже високі ціни – від 5 000 до 15 000 тисяч дол. США. І це, на жаль, не дозволяє людям із діагнозом безпліддя мати дитину. Водночас ті ж процедури в державних закладах коштують у 10 разів дешевше", – зазначила лідерка Жіночого руху "ЗА МАЙБУТНЄ".

За її словами, у 2020 році на внесенні відповідної пропозиції до держбюджету-2021 наполягав народний депутат України від партії "ЗА МАЙБУТНЄ" Дмитро Лубінець, однак вона так і не була врахована під час остаточного затвердження державного кошторису на поточний рік.

"У всіх цивілізованих країнах фінансування таких програм покривають за рахунок видаткової частини державного бюджету. Ми вважаємо, що Україна, яка має сьогодні демографічну кризу, зобов'язана врахувати потреби сімей, які мають діагноз безпліддя. Саме тому парламент повинен підтримати пропозиції народного депутата України Дмитра Лубінця до проєкту Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" щодо збільшення видатків на проведення лікування безплідності жінок методами допоміжних репродуктивних технологій", – наголосила Ірина Суслова.