В Україні стартувала велика приватизація - вперше з часів приватизації "Криворіжсталі" у 2005 році. При цьому держава повинна розвивати підприємницьку ініціативу і задавати стратегічний курс розвитку, одночасно позбавляючись від нестратегічних і непрофільних активів.

Про це заявив голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко в ході виступу на форумі "Україна 30" 16 червня.

"В Україні стартувала велика приватизація. Вперше з часів "Криворіжсталі". Ми зробили це разом з Кабінетом міністрів, командою президента, депутатами Верховної Ради та представниками громадськості. Я завжди наголошував, що тільки спільна робота дасть результат", - зазначив Дмитро Сенниченко. 

Відео дня

Сенниченко заявив, що нині у Верховній Раді розглядається розроблений ФДМ комплексний законопроект Про стимулювання залучення інвестицій через оренду і приватизацію. Цей законопроект також стимулюватиме місцеві органи влади до активізації приватизації, оскільки 10% доходів від аукціонів спрямовуватимуться до бюджету місцевих громад. 

За словами глави ФДМ, при реалізації програми приватизації повинна змінитися функція держави - від власника й управителя активів до ефективного регулятора правил гри. 

"Для мене приватизація - це про свободу підприємництва. Економічна стратегія України-2030 чітко передбачає зменшення безпосередньої участі держави в економіці. Тобто держава все більше повинна ставати компетентним, професійним, компактним управлінцем, менеджером, який направляє стратегію України, встановлює правила і забезпечує їхнє неухильне виконання", - наголосив Сенниченко.

Відповідно до закону про держбюджет, доходи від приватизації у 2021 році повинні скласти 12 млрд грн.