Ілюстрація REUTERS

Доходи зведеного бюджету України у березні 2020 року зростали, хоча й повільнішим темпом, водночас витрати продовжили випереджати доходи.

Читайте такожБюджет знадобиться ще раз "урізати", якщо криза продовжиться - експерти

Про це повідомили в прес-службі аналітичного центру "CASE Україна" з посиланням на аналіз звіту про виконання держбюджету за березень 2020 року, опублікованого Держказначейством.

Відео дня

Зокрема, за вказаний період бюджет отримав 110 мільярдів гривень доходів, що на 2,8 мільярда гривень, або на 2,6% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

У прес-службі зазначили, що зростання доходів став можливим переважно завдяки зростанню податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток підприємств, єдиного податку та зменшення обсягів відшкодування ПДВ.

"З іншого боку обвалювали доходи бюджету скорочення імпортного ПДВ та ввізного мита, надходження від рентних платежів, неподаткові надходження", - підкреслюється в повідомленні.

Своєю чергою видатки зведеного бюджету в березні досягли 125,1 мільярда гривень, що на 3,6 мільярда гривень або на 3%, більше показника роком раніше.

За даними аналізу експертів центру, зростання витрат пояснюється насамперед збільшенням витрат на підтримку економіки через збільшення фінансування дорожнього господарства та субсидій вугільної галузі, на охорону здоров'я і на громадський порядок і судову владу.

Водночас за вказаний період зафіксовано зменшення видатків на соціальний захист і оборону.

У повідомленні з посиланням на економічного експерта аналітичного центру "CASE Україна" Наталію Лещенко зазначається, що сподіватися на значне покращення фіскальної ситуації в найближчому майбутньому не варто, оскільки коронавірус негативно впливає на зайнятість населення, а також на рівень доходів і споживання.

"Враховуючи, що митні платежі не повністю пояснюються коливаннями в курсах обміну валют і оподатковуваних обсягів імпорту, ми сподіваємося, що митниця знайде резерви, які допоможуть скоротити дефіцит бюджету, який змінами до бюджету затверджено у 2020 році на рівні 7% ВВП", - наводяться в повідомленні слова Лещенка.

Як повідомляв УНІАН, раніше Верховна Рада внесла "антикризові" зміни в державний бюджет на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже в три рази - до 298,4 мільярда гривень.

Новий державний бюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття - 9,4% замість 8,1%, середньорічний курс гривні - 29,5 за долар проти 27 гривень/долар, а також прискорення інфляції до 8,7%.

У 2019 році дефіцит держбюджету становив 78 мільярдів гривень, або 1,9% ВВП, при плановому показнику у 91,1 мільярда гривень, або 2,26% ВВП.

Зростання реального ВВП України у 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.