Український бізнес має зберегти свої позиції на ринках країн Митного союзу, незважаючи на введення захисних торгівельних бар'єрів.

Про це заявив голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ, повідомили УНІАН у прес-службі федерації.

Зокрема, українські підприємства повинні враховувати нові вимоги до якості продукції, які країни Митного союзу вводять з 2015 року. Інакше щорічні обсяги експорту продукції з України до Росії, Білорусі і Казахстану можуть скоротитися на 14,8 млрд дол., що становить 67% нинішніх обсягів експорту в країни об'єднання і 18% від загального обсягу експорту. У результаті такого скорочення обсягів продажів товарів на зовнішні ринки роботу можуть втратити близько 200 тисяч осіб.

Відео дня

У федерації нагадали, що в 2014-2015 роках у країнах Митного союзу набудуть чинності 66 технічних регламентів, що визначають якість виробленої та імпортованої продукції. На даний момент розроблені проекти 47 з них.

«Українська промисловість повинна максимально безболісно пройти період введення нових правил Митного союзу. Збереження і посилення позицій українського бізнесу на зовнішніх ринках - це найважливіше питання для України. Від цього залежить не тільки наповнення бюджету та створення нових робочих місць, а й стабільність економічної ситуації в цілому», - сказав Д. Фірташ.

За його словами, на базі Федерації роботодавців України створено Комітет з питань технічного регулювання на ринках Митного союзу, який координуватиме розробку українських технічних регламентів та їх гармонізацію зі стандартами країн Митного союзу. У рамках Комітету з питань технічного регулювання Федерація роботодавців України взаємодіятиме з урядами України, Росії, Білорусі та Казахстану, а також Російським союзом промисловців і підприємців.

«Ми не повинні втратити можливість створити нормальні умови для експорту української продукції до країн Митного союзу, не повинні повторити помилку, допущену під час вступу України до СОТ», - вважає Д.Фірташ.

Довідка УНІАН. За даними Європейської Комісії, з початку 2008 року по квітень 2012 року найбільш розвинені країни ввели понад 530 торгівельних бар'єрів. Йдеться про тарифні і нетарифні бар'єри, такі як зміни митних тарифів, стимулювання вітчизняних компаній при держзакупівлях, стимулювання пріоритетних секторів економіки, стимулювання експорту, обмеження експорту сировини з метою її переробки всередині країни. Найбільше свої ринки захищають країни з ємними і швидкорослими ринками. Це країни БРІКС, Тихоазіатського регіону, Латинської Америки. Наприклад, Росія прийняла 86 обмежувальних заходів, Бразилія - ​​38, Китай - 30. Водночас Україна за цей час прийняла всього два заходи (стосуються державного стимулювання пріоритетних галузей економіки та обмеження експорту зерна).