Кабмін вирішив спростити будівельні роботи в Україні / фото УНІАН

Кабінет міністрів України затвердив постанову, за якою час отримання адреси будівництва скорочується до 5 днів, тоді як зараз цей термін становить в середньому 30 днів.

Читайте такожВ Україні зростають обсяги будівництва, а в столиці - скорочуються

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

Він написав, що відповідну постанову було схвалено на засіданні уряду 27 березня.

За словами чиновника, постанова спрямована на поліпшення бізнес-клімату, яким, серед іншого, запроваджується єдиний прозорий порядок присвоєння поштової адреси об'єктам будівництва і нерухомості.

"Уряд прийняв проект постанови, дуже важливого для покращення бізнес-клімату в Україні та зростання нашої позиції у Doing Business. У тому числі, за будівельним показником. Відтепер стане єдиним і простим порядок присвоєння адрес об'єктам будівництва та об'єктам нерухомого майна", - підкреслив Парцхаладзе.

За його словами, до цього не було чіткої процедури надання адрес готових об'єктів будівництва.

"Цим займалися органи місцевої влади за своїм розсудом. Терміни отримання адреси в середньому займали близько 30 днів", - написав він.

Новий порядок, за словами Парцхаладзе, дозволить не лише виключити будь-які зловживання, навмисні затягування та корупційні прояви в будівництві, але й значно спростить процедуру та скоротить терміни отримання адреси до 5 днів.

Працхаладзе зазначив, що постановою також спрощується реєстрація декларації про готовність об'єкта будівництва в експлуатацію.

"Це можна буде зробити через онлайн-кабінет за один день замість десяти. Ці зміни можуть сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в будівництві і позитивно позначитися на позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за показником "Отримання дозволів на будівництво", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, Україна поліпшила свої позиції у рейтингу легкості ведення бізнесу за версією Світового Банку Doing Business 2019 на 5 позицій і піднялася на 71-е місце.

У рейтингу Doing Business 2018 Україна піднялася на 4 пункти – до 76-го місця шляхом спрощення будівельних процедур, захисту міноритарних інвесторів і зменшення податків.

Раніше в уряді планували, що цього року Україна може увійти до ТОП-50 вищезазначеного рейтингу. Однак для цього необхідно прийняти понад 30 законопроектів, частина з яких вже прийняті у парламенті, а частина повинні бути затверджені урядом.

Довідка УНІАН. Doing Business - один з найбільш популярних рейтингів Світового банку, що характеризує стан інвестиційного клімату країни. Це результат щорічного дослідження, оцінює простоту ведення підприємницької діяльності в 190 країнах. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання кредиту, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.